Θεατρική ομάδα ως μέσο ασφαλούς μοιράσματος και τόνωσης αυτοεκτίμησης.

credits: Νίκης Κασιμάτη, με τίτλο «Εντυπώσεις», https://www.naftemporiki.gr/culture/695459/afairetikes-entyposeis-apo-protogeni-viomata/

.

Το θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνών, καθώς μπορεί να μεταφέρει μηνύματα ανά τα χρόνια και να δημιουργεί συγκινήσεις. Αποτελεί το μέσο για πολλές μαθησιακές προσεγγίσεις αλλά έχει επίσης, χρησιμοποιηθεί ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες στοχευμένα ως θεραπευτικό εργαλείο. Ειδικά για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με ψυχικές ή κινητικές δυσκολίες, αξιοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως μέσο κινητοποίησης, εμπιστοσύνης και εν τέλει έκφρασης των συμμετεχόντων.

.

Τα άτομα αυτά τηρούν συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα που τους βοηθά να έχουν κινητοποίηση και ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους. Λαμβάνουν μέρος σε εργασίες για το διαμέρισμα που διαμένουν όπως τακτοποίηση, καθαριότητα, προετοιμασία γευμάτων, καθώς επίσης και υποστήριξη στη φροντίδα ατόμων που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τους ίδιους. Λειτουργούν ως οικογένεια και κοινότητα και εκ των πραγμάτων επιτρέπεται η ψυχική τους ενδυνάμωση. Επομένως, όλα αυτά συμβάλουν θετικά στην προσωπική τους ανάπτυξη και κατά συνέπεια, το άτομο οργανικά καλλιεργείται και αντιμετωπίζει τη ζωή, μέσω της αίσθησης του ανήκειν, του μοιράσματος και της προσφοράς στο σύνολο. Από τη μεριά του θεάτρου, που χαρακτηρίζεται ως πολυδιάστατη τέχνη, ενισχύει τη δυνατότητα έκφρασης σε πλαίσιο ομάδας και θέτει αυτές τις προτεραιότητες να εξελιχθούν.

.

Σύμφωνα με έρευνα των Michalak και Livingston και συνεργατών (2014), αλληλοεπιδρώντας με ενοίκους σε προστατευόμενο διαμέρισμα, για 2 μήνες και περίπου 35 συναντήσεις, εμψυχώνοντας ομάδα θεατρικής έκφρασης, παρατηρείται πως όχι μόνο μοιράζονται αλλά λειτουργούν και υποστηρικτικά. Πολλές φορές μάλιστα, με αυξημένα επίπεδα ενσυναίσθησης προς τους συνένοικους τους. Εκτός του σταθερού καθημερινού προγράμματος σωματικής άσκησης, συμμετοχής τους σε ομάδες ψυχοδράματος, χοροθεραπείας, νοητικής ενδυνάμωσης και άλλων ψυχαγωγικών ή εκπαιδευτικών θεραπευτικών ομάδων, παρατηρείται αύξηση στην καλλιέργεια των κοινωνικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

.

Η χαρά, η συγκίνηση, η στεναχώρια και ο θυμός εκφράζονται υγιώς. Τα συναισθήματα δεν εκβιάζονται, ενώ πολύ συχνά στις συναντήσεις έχει τύχει να μοιράζονται εμπειρίες που δεν είχαν επικοινωνηθεί ξανά.

.

Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνεται η καθημερινή ψυχική φροντίδα των ανθρώπων με μέσα τεχνών, καθώς αυτά δημιουργούν ένα ασφαλές και ζεστό κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκάστοτε ομάδας.

.

Βαγιάκης Γιώργος,

Εθελοντής – Ασκούμενος Ψυχολόγος και Θεατροπαιδαγωγός,

Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Άγιος Νικόλαος”, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

.

Βιβλιογραφία

  1. Michalak, E.E., Livingston, J.D., Maxwell, V. et al. Using theatre to address mental illness stigma: a knowledge translation study in bipolar disorder. Int J Bipolar Disord 2, 1 (2014). https://doi.org/10.1186/2194-7511-2-1

.