Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, έχοντας στο ενεργητικό της μεγάλη εμπειρία στην λειτουργία Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ξεκίνησε το πρόγραμμα «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον», το οποίο έρχεται να απαντήσει στο έλλειμμα παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης.

Στόχος της Νεοσύστατης Υπηρεσίας είναι η δωρεάν παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας προς τους ωφελούμενους. Κύριο μέλημα των ενεργειών της υπηρεσίας είναι η μείωση των εισαγωγών και νοσηλειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και η κοινωνική και επαγγελματική τους (επαν)ένταξη, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της διασφάλισης της συνέχειας στη θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί επιπλέον και η αποσυμφόρηση των βεβαρυμμένων ψυχιατρικών τμημάτων και ψυχιατρικών νοσοκομείων. Όσον αφορά στους θεραπευτικούς στόχους, σε αυτούς εμπεριέχονται:

 

  • διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας,
  • νοσηλευτική παρακολούθηση ασθενών ,
  • υποστήριξη στη λήψη της Φ.Α. και εκπαίδευση των ασθενών και της οικογένειας,
  • συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειάς του,
  • ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση ασθενών που δεν έχουν δικό τους σταθερό ψυχίατρο,
  • παρέμβαση και καθοδήγηση σε θέματα κοινωνικοπρονοιακά,
  • διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες υγείας

 

Η Υπηρεσία αποτελείται από Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα (ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής) η οποία μέσα από τη δημιουργία μιας θεραπευτικής συμμαχίας με την ομάδα στόχου (λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας) αποσκοπεί στην κινητοποίηση, την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, την ανάληψη προσωπικής ευθύνης και τη συμμετοχή του λήπτη και της οικογένειάς του καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

 

Η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας στοχεύει κυρίως –όπως έχει προαναφερθεί – στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές που διαβιούν στην κοινότητα. Επομένως, είναι πρωταρχικής σημασίας να γίνουν γνωστές οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στο πλαίσιο λειτουργίας του, προκειμένου να ωφεληθούν τα άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα να δοθεί μία ώθηση στην πρόληψη της υποτροπής της ψυχικής ασθένειας και θα μειωθούν οι νοσηλείες και οι ψυχολογικές συνέπειες που επιφέρει μια νοσηλεία στον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του.

 

Οι δράσεις δικτύωσης με φορείς και υπηρεσίες της κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αποτελούν πρωταρχικό στόχο κατά την έναρξη του προγράμματος ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας.

 

Παράλληλα, προτεραιότητα της Υπηρεσίας αποτελεί η αγωγή της κοινότητας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή της στάσης της τοπικής κοινότητας και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Η έδρα της Υπηρεσίας βρίσκεται στο Κέντρο Ημέρας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ (Πατησίων 68 και Κότσικα 2, πλ. Βικτωρίας, 1ος όροφος).

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2182182518

 

EMAIL: [email protected]

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε τη σελίδα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής Φροντίδας Κατ’ Οίκον στο facebook εδώ:

https://www.facebook.com/Κοινοτική-Ψυχιατρική-Φροντίδα-κατ-οίκον-της-ΆμΚΕ-ΙΑΣΙΣ-108416751019663

 

Δείτε δημοσιεύσεις του προγράμματος εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ & εδώ !