Project Description

Η ΑΜΚΕ «ΙΑΣΙΣ», σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΣΠΟ «Νόστος», λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2011, Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, δυναμικότητας 70 ατόμων. Η λειτουργία του Ξενώνα εντάσσεται στο έργο «Φιλοξενία και Υποστήριξη Προσφύγων» με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2011 και του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Στον Ξενώνα σήμερα, φιλοξενούνται 70 άτομα (20 οικογένειες) εκ των οποίων τα 34 είναι παιδιά. Εκτός από την καθημερινή τους διατροφή και στέγαση, εντός της δομής στεγάζεται ολοκληρωμένη ψυχο – κοινωνική υπηρεσία, η οποία αντιμετωπίζει εξατομικευμένα τα ψυχοκοινωνικά ζητήματα των ενοίκων, προάγει την ψυχο – εκπαίδευσή τους σε ένα πλαίσιο συν-δημιουργίας, οργανώνει δράσεις οι οποίες τους προετοιμάζουν για μία ομαλή ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και ενισχύουν τις ατομικές δυνατότητες, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Επιπλέον δράσεις υποστηρίζονται από το δίκτυο Εθελοντών των φορέων. Προβλέπεται επίσης η απασχόληση διαμεσολαβητών και όχι απλώς διερμηνέων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών νομικής πληροφόρησης-στήριξης. Παράλληλα, η δομή προωθεί την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα μειονοτήτων, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις δικτύωσης (επιχειρήσεις, σχολεία, ενορίες) προκειμένου να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα γύρω από την συγκεκριμένη ομάδα – στόχο.