Η διάγνωση του καρκίνου είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή των ατόμων σε σημείο που τα κάνει να αισθάνονται ανησυχία μαζί με φόβο και μειωμένη την αίσθηση ελέγχου στην ζωή.

.

Η αντιμετώπιση των σωματικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών προκλήσεων του καρκίνου μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη, γι’ αυτό και η κοινωνική υποστήριξη παίζει καθοριστικό ρόλο στο ταξίδι προς τη θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο. Η κοινωνική υποστήριξη περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πόρων, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής, πληροφοριακής, απτής και πρακτικής υποστήριξης, και μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι ομάδες υποστήριξης και οι κοινότητες.

.

Η συναισθηματική υποστήριξη αποτελεί το θεμελιώδες συστατικό της κοινωνικής υποστήριξης για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς η αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει τεράστια συναισθηματική δυσφορία, όπως φόβο, θλίψη, θυμό και άγχος.

.

Που θέλουμε να πάμε; Μπορεί να είναι η γνώση από την συμπερίληψη με τον άλλον η λύση για ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας;

.

Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ακουστούν και να λάβουν κατανόηση μέσω της ενσυναίσθησης. Η συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ψυχολογικό βάρος του καρκίνου, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα ή συμμετέχουν σε ομάδες υποστήριξης εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και έχουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

.

Έγκυρη ενημέρωση: η γνώση για το που πάμε.

.

Η υποστήριξη σε επίπεδο ενημέρωσης είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή της κοινωνικής υποστήριξης για τους καρκινοπαθείς. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας του καρκίνου, των θεραπευτικών επιλογών και γενικότερα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο γνωστικό εργαλείο προκειμένου ο ασθενής να ξέρει που βαδίζει και τι πρέπει να “χτίσει” ψυχολογικά για την αντιμετώπιση του δύσκολου σταδίου της θεραπείας.

.

Επίσης, η πρόσβαση σε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί να ενδυναμώσει τους ασθενείς με καρκίνο έτσι ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα σχέδια θεραπείας τους, να διαχειρίζονται τις παρενέργειες και να συμμετέχουν σε πρακτικές αυτοφροντίδας. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι οργανώσεις υποστήριξης του καρκίνου και οι έγκυρες διαδικτυακές πηγές μπορούν να παρέχουν πολύτιμη πληροφοριακή υποστήριξη στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις του καρκίνου.

.

Στηρίξου πάνω μου.

.

Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές. Μία απ’ αυτές είναι η απτή υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει βοήθεια σε πρακτικά καθήκοντα, κάτι που την καθιστά απαραίτητη για τους ασθενείς με καρκίνο. Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να είναι σωματικά απαιτητικές και εξαντλητικές. Η υποστήριξη όπως η μεταφορά σε ραντεβού, η προετοιμασία γευμάτων και οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά το βάρος των ασθενών και των φροντιστών τους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στη θεραπεία και την ανάρρωσή τους. Οι φίλοι, η οικογένεια και οι οργανώσεις της κοινότητας μπορούν να παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη που βοηθά τους ασθενείς να διαχειρίζονται τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να διατηρούν μια αίσθηση κανονικότητας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου.

.

Σε αλλάζω την στιγμή που με αλλάζεις.

.

Η κοινωνική υποστήριξη διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας των καρκινοπαθών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ισχυρά συστήματα κοινωνικής υποστήριξης τείνουν να έχουν καλύτερη προσαρμογή και αφοσίωση στα θεραπευτικά σχέδια, καλύτερη σωματική αποκατάσταση και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο, να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει τη συνολική φυσιολογική λειτουργία, συμβάλλοντας σε καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας. Επιπλέον, η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο μια αίσθηση ελπίδας, κινήτρων και σκοπού, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τις ικανότητες αντιμετώπισης, βελτιώνοντας τελικά την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τις προκλήσεις του καρκίνου.

.

Είμαστε μαζί και προχωράμε.

.

Εκτός από τα συναισθηματικά, πληροφοριακά, απτά και σχετιζόμενα με τη θεραπεία οφέλη, η κοινωνική υποστήριξη μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας για τους ασθενείς με καρκίνο. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης, η σύνδεση με άλλους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο μπορούν να προσφέρουν την αίσθηση του ανήκειν και να μειώσουν τα συναισθήματα απομόνωσης. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί επίσης να ενισχύσει την αίσθηση της συμπερίληψης και της ομαλοποίησης, καθώς οι ασθενείς συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι τους στο ταξίδι τους και μπορούν να αντλήσουν δύναμη από άλλους που έχουν περάσει με επιτυχία από παρόμοιες προκλήσεις (“πέρασα και εγώ από αυτό το στάδιο και τώρα είμαι εδώ για σένα”). Η οικοδόμηση κοινωνικών δεσμών και ουσιαστικών σχέσεων μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο μια αίσθηση σκοπού, κοινωνική δέσμευση και βελτιωμένη συνολική ευημερία.

.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κοινωνική υποστήριξη δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις, τα πολιτιστικά πρότυπα και τις προσωπικές συνθήκες (κλειστές και ανοιχτές κοινωνικές). Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να προτιμούν πιο ιδιωτικές μορφές υποστήριξης, ενώ άλλοι μπορεί να βρίσκουν άνεση σε μεγαλύτερες ομάδες υποστήριξης. Ο τύπος και η ποσότητα της κοινωνικής υποστήριξης που απαιτείται μπορεί επίσης να αλλάζει κατά τη διάρκεια της πορείας του καρκίνου και είναι σημαντικό να γίνονται σεβαστές οι επιλογές και τα όρια των ασθενών.

.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι μερικές φορές, ει δυνατόν, είναι καλό να αφηνόμαστε, να μη φοβόμαστε για αυτό που έχουμε να πούμε (ας κρίνουμε και ας μας κρίνουν υπό την ομπρέλα μιας υγιούς διαδικασίας) και ας αφήσουμε το περιβάλλον να αποφασίσει τι μένει και τι φεύγει από μία συζήτηση σχετικά με τον κατά περίπτωση τεθέντα προβληματισμό. Έτσι οδηγούμαστε στην επιλογή της καταλληλότερης συμπεριφοράς.

.

Η συμπερίληψη φέρνει την ανατροφοδότηση και στην συνέχεια την ενδεχόμενη αναθεώρηση.

.

**Σημειώστε ότι συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε πολλαπλές πηγές και να συμβουλεύεστε τους επαγγελματίες υγείας για εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές.**

.

μής Κωνσταντίνος Μοίρας
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παντείου Πανεπιστημίουασκουμενος στο Κεντρο Ημέρας ΙΑΣΙΣ

Πηγές: