Αυτοφροντίδα και Ψυχική Ανθεκτικότητα

.

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο. Για παράδειγμα, όταν κοιμάται κανείς επαρκείς ώρες κάθε μέρα τότε συμβάλλω στη διατήρηση της διαύγειας του και της ανθεκτικότητας του απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα μας να ανταπεξέλθουμε και να προσαρμοστούμε σε δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις χωρίς να βλάψουμε τη ψυχική μας υγεία. Χρειάζεται η ενεργή συμβολή μας προκειμένου να υπάρχει σε υψηλά επίπεδα μέσα μας, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες, αλλά και να επανακάμψουμε από αυτές. Η αυτοφροντίδα λειτουργεί θετικά στην ενίσχυση της ψυχικής μας ανθεκτικότητας. Όσο περισσότερο φροντίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο ανθεκτικοί γινόμαστε και θωρακισμένοι απέναντι σε δυσάρεστα βιώματα.

.

Σημασία της Αυτοφροντίδας για τη Ψυχική Υγεία:

Η αυτοφροντίδα βοηθά στη μείωση του στρες, παρέχοντας εργαλεία και τεχνικές για την αντιμετώπιση των πιέσεων της καθημερινής ζωής, Ενισχύει την Αυτοεκτίμηση ενθαρρύνοντας θετικές σκέψεις και πρακτικές αυτο-αγάπης. Προωθεί της ευεξία, με δραστηριότητες αυτοφροντίδας, όπως η άσκηση, ο ύπνος και η διατροφή που συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

.

Η αυτοφροντίδα εκπαιδεύει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους , προάγοντας την εσωτερική γαλήνη. Ακόμη, όταν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του, είναι πιο ικανός να συμμετέχει θετικά σε κοινωνικές σχέσεις και να προσφέρει υποστήριξη σε άλλους, βελτιώνοντας έτσι τις σχέσεις του και απομακρυνεται από την τυχον απομονωση που έχει βρεθεί.

.

Στρατηγικές Αυτοφροντίδας για τη Ψυχική Υγεία:

Πρώτον, η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Ακόμη, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και με ένα πρόγραμμα ύπνου, οι αλλαγές στη σωματική αλλά και στη ψυχική κατάσταση και διάθεση θα είναι ορατές σημαντικά. Επιπλέον, η καλή διαχείριση του χρόνου βοηθά στη μείωση του στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας. Πιο συγκεκριμένα , κάποιες συμβουλές καθημερινών ενεργειών αυτοφροντίδας είναι:

.

  • Ο ύπνος είναι προτεραιότητα

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος με όρους σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε έναν σωστό κύκλο ύπνου – αφύπνισης – μένοντας συνεπείς στις ώρες που ξαπλώνετε και ξυπνάτε – και να εξασφαλίσετε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ γιατί το σώμα σας το χρειάζεται. Θα παρατηρήσετε ότι θα νιώθετε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί το πρωί και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

.

  • Ημερολόγιο

Εάν δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, γράψτε τα. Δεν είναι απαραίτητο να τα καταγράφετε σε τακτική βάση. Για πολλούς αυτό είναι μια πολυτέλεια και μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους. Αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καταγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, όταν είστε αρκετά πιεσμένοι, για παράδειγμα. Άνθρωποι που κρατούν ημερολόγια αναφέρουν πως αυτό τους βοηθά πολύ να επεξεργαστούν καλύτερα τα πράγματα στη ζωή τους – μέσα και έξω τους – και να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

.

  • Decluttering

Αφιερώστε χρόνο για να οργανωθείτε – για κάποιους το εξωτερικό περιβάλλον είναι μία άμεση αντανάκλαση του εσωτερικού κόσμου. Έτσι εάν αισθάνεστε ότι είστε φορτισμένοι/ες, ξεκινήστε με το να αναδιοργανώνετε τον φυσικό, αλλά και ψυχικό σας χώρο. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μαζί, για αρχή ξεκινήστε από το γραφείο ή την κουζίνα, τακτοποιήστε την ντουλάπα σας ή απλώς την οθόνη του τάμπλετ ή του υπολογιστή.

.

  • Αναλογισμός ων σκέψεων.

Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας. Ανακατευθύνατε τις σκέψεις σας, εάν βρίσκετε τον εαυτό σας μόνιμο κάτοικο ενός ωκεανού αρνητικότητας. Επιλέξτε τις δικές σας σκέψεις, ειδικά αυτές που σας κάνουν ευτυχισμένους. Τέλος, η αναζήτηση υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη ψυχολογικών εργαλείων.

.

Συμπερασματικά, σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας είναι να κάνουμε πράγματα, τα οποία θρέφουν την ψυχή και το πνεύμα μας όπως το να διαβάσουμε ένα όμορφο βιβλίο, να ασκηθούμε, ο,τιδήποτε τροφοδοτεί την ψυχή μας όχι μόνο με υλικά αγαθά αλλά και με πνευματικά που ουσιαστικά μας βοηθούν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε όλες τις ευαίσθητες πτυχές της καρδιάς μας.

.

Αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είμαστε στο παρόν, αποδεχόμαστε τόσο τα θετικά μας σημεία όσο και τα στοιχεία που χρειάζεται να δουλέψουμε, δεν μας κατακρίνουμε για λάθη τα οποία έχουμε κάνει διότι σαν άνθρωποι κάνουμε λάθη και όλα αυτά είναι που μας εξελίσσουν και μας πηγαίνουν παρακάτω. Μέσα από αυτά διδασκόμαστε και προχωρούμε πιο δυνατοί.

.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Ο σεβασμός και η φροντίδα προς τον εαυτό σας δημιουργούν τη βάση για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

.

Έλενα Γιούργα, Ασκούμενη Κοινωνική Λειτουργός,

IASIS | AT HOME

.

Βιβλιογραφία / Πηγές

1. https://www.healthweb.gr/perissotera/aytofrontida/aytofrontida-4-tips-gia-kalyteri-psyxiki-eyeksia
2. https://soulscan.gr/wellness-isorropia/autofrontida-kai-psuxiki-anthektikotita/
3. https://www.psychology.gr/selfhelp/5488-mystika-aftofrontidas-kai-psyxikis-endynamosis.html

.