Η τεχνική της αναπλαισίωσης προτείνεται πολύ συχνά σε γονείς και εκπαιδευτικούς που έρχονται αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες συμπεριφορές παιδιών στο σπίτι ή την τάξη. Αποτελεί όμως μια τεχνική που ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να μάθει και να εφαρμόζει στη καθημερινότητά του όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη (μεγάλη ή μικρή) συνθήκη, όπως και σε αυτή που βιώνουμε τώρα, καθότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάει τον εαυτό του να έρχεται σε μια εσωτερική ισορροπία.

.

Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε οι περισσότεροι-δυστυχώς- να βλέπουμε με αρνητική ματιά τις δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα να βιώνουμε με μεγάλη εσωτερική (και εξωτερική) ένταση δυσφορικά συναισθήματα.

.

Η Τεχνική της Αναπλαισίωσης αναφέρεται στη διαμόρφωση μιας θετικής εναλλακτικής ερμηνείας μιας προβληματικής ή δύσκολης κατάστασης. Σύμφωνα με τη τεχνική αυτή ένας τρόπος αλλαγής της προβληματικής κατάστασης είναι να διαμορφώσει ο παρατηρητής της μια θετική εναλλακτική ερμηνεία για αυτό που βλέπει, δίνοντας ένα διαφορετικό νόημα σε αυτή. Με άλλα λόγια η αναπλαισίωση είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα γεγονότα και τις καταστάσεις από διαφορετική οπτική γωνιά και έτσι να αλλάζεις τον τρόπο που τα βιώνεις.

.

Η αλλαγή αυτή βοηθά να σπάσουν οι εμμονές γύρω από τον αρνητικό τρόπο σκέψης που επιφέρει δυσάρεστα συναισθήματα (θυμός, οργή, επιθετικότητα), εντάσεις και συγκρούσεις.

.

Παράδειγμα από τη καθημερινότητά μας είναι ότι χρειάζεται να μένουμε σπίτι και έχει περιοριστεί για όλους μας η κυκλοφορία γεγονός που δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα. Η αναπλαισίωση μας λέει να μην μείνουμε σε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα αλλά να εστιάσουμε σε όποια θετικά μπορεί να επιφέρει αυτή η συνθήκη για τον καθένα όπως είναι νέες, συνήθειες, ολοκλήρωση εργασιών που πριν δεν προλαβαίναμε, νέες ευκαιρίες ελεύθερου χρόνου, επαναπροσδιορισμός καταστάσεων κ.α.

.

Με την τεχνική της αναπλαισίωσης καλούμαστε να δούμε την κατάσταση από μια άλλη πιο θετική προοπτική και να βοηθήσουμε και τους οικείους μας να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

.

Η τεχνική της αναπλαισίωσης στηρίζεται στις ακόλουθες υποθέσεις:

  1. Η συμπεριφορά μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ερμηνεία που δίνουμε σε μια κατάσταση
  2. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες (θετικές και αρνητικές) που μπορούν να δοθούν σε μια κατάσταση.
  3. Αλλάζοντας την ερμηνεία μας μπορεί να αλλάξει και η συμπεριφορά μας.
  4. Η αλλαγή της δικής μας συμπεριφοράς θα επηρεάσει τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά των άλλων.
  5. Η αναπλαισίωση πάει παρέα με την ευγνωμοσύνη, σκεφτείτε όσα έχετε και για τα οποία είστε ευγνώμονες όπως την υγεία σας, ένα ζεστό σπίτι, τεχνικά μέσα για να έχετε επαφή (έστω και διαδικτυακή ή τηλεφωνική) με τους δικούς σας ανθρώπους, ανθρώπους που σας σκέφτονται και είναι σε τακτική επικοινωνία με εσάς, φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό από εσάς, χρόνο για να τον αξιοποιήσετε δημιουργικά κτ.λ.

.

Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις μόνος σου την τεχνική της αναπλαισίωσης καθότι νιώθεις πολύ πιεσμένος μη διαστάσεις να επικοινωνήσεις με τους ειδικούς της γραμμής 10306 (Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ) και της γραμμής 2120006400 (γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας για τον Covid19) όπου η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ μαζί με άλλους φορείς παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και μπορούν να σε ακούσουν και να σε υποστηρίξουν.

.

Βιβλιογραφία: