Project Description

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχει, από τον Ιούλιο του 2016, στη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, στην περιοχή του Πειραιά, με την ονομασία Xenia Teens, δυναμικότητας 20 παιδιών.

Αναλυτικότερα, οι επιμέρους στόχοι της λειτουργίας της Δομής αφορούν:

Στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ασυνόδευτων ανήλικων (στέγαση, διατροφή, πρόσβαση σε χώρους υγιεινής, ρουχισμός και είδη προσωπικής φροντίδας).

Στην εξασφάλιση πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης σε περίπτωση ανάγκης.

Στην καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας.

Στη διευκόλυνση σε νομικά ζητήματα και την υποστήριξη της πρόσβασης σε δικαιώματα σε σχέση με την παραμονή στη χώρα, την πιθανή οικογενειακή επανένωση κλπ.

Στη διαχείριση του πολιτισμικού σοκ, την εξοικείωση με το νέο περιβάλλον με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της διαφοράς.

Στη σύνδεση με υπηρεσίες και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δικαιώματα.

Στην ψυχοκοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη μέσω της συμβουλευτικής

Στην ατομική ενδυνάμωση ώστε το άτομο, ανάλογα με την ηλικία του, να καταστεί ικανό να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και να χαράξει πορεία για το μέλλον του.

Στην πρόσβαση σε δραστηριότητες αθλητισμού, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της προσωπικότητας και την προσωπική ανάπτυξη, αλλά και στη ζωή της γειτονιάς και της πόλης μέσα από τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και ισότιμης συμμετοχής.

Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.