10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

.

.

Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής υγείας του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2018), «η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευεξίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τα φυσιολογικά άγχη της ζωής, να εργαστεί παραγωγικά και να συμβάλει στην κοινότητά του».Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει καίρια ζητήματα που επιδρούν αρνητικά στην προσπάθεια κρατών, οργανισμών αλλά και κάθε ατόμου προσωπικά να χτίσουν, να εξασφαλίσουν και να ενισχύσουν τη ψυχική ευεξία που αναζητούν.

.

Το κλειδί αντιμετώπισης των συνεπειών στη ψυχική ευημερία των πολιτών, κάποιες από τις οποίες προκαλούνται από ταπολλαπλά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας, είναι η πρόληψη. Σύμφωνα με τον Κουλιεράκη και τους συνεργάτες του (2025), οι φορείς κοινωνικοποίησης έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προλάβουν καταστάσεις σε νεαρό στάδιο της ζωής του ατόμου με τις πρώτες κιόλας ενδείξεις που θα παρατηρηθούν. Όμως, η παροχή υποστήριξης δε σταματά σε αυτό το επίπεδο. Φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, παλεύουν ώστε να συμπαρασταθούν έμπρακτα σε όσους δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε διάφορους τομείς της ζωής, εκπαιδεύουν και ευαισθητοποιούν υπηρεσίες γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας και συνδράμουν στη θεσμοθέτηση πολιτικών προσανατολισμένων προς τη κατάρριψη του στίγματος που επικρατεί (Χαραλάμπους &Κλεισιάρης, 2015).

.

Έτσι λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ διοργάνωσε ημερίδες και ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη διασάφηση ορισμών, τη διαφώτιση πτυχών που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη λίστα θεμάτων που στο παρελθόν θεωρούνταν ταμπού καθώς και τη παρουσίαση στη κοινότητα των δωρεάν προσφερόμενων υπηρεσιών του φορέα. Μια τέτοια εσπερίδα, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας, από τις Στεγαστικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Γιαννιτσών, CONNECTINNκαι CONNECTSUPPORT. Η τοπική κοινότητα δήλωσε το παρόν και συμφώνησε στην προώθηση του μηνύματος υπέρ της ψυχικής υγείας ενώ οι αξιότιμοι ομιλητές που πλαισίωσαν την εσπερίδα, μοιράστηκαν γνώσεις και βιώματα, τα οποία συνέβαλαν ενισχυτικά στη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και στο διεπιστημονικό εμπλουτισμό των πληροφοριών που δόθηκαν.

.

Στην καθημερινή ζωή υπάρχουν ορισμένοι απλοί αλλά ουσιαστικοί τρόποι αυτοφροντίδας και εξασφάλισης της ψυχικής ευεξίας που μπορούν να υιοθετηθούν. Ξεκινώντας την απαρίθμηση, ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος, ξεκουράζει το μυαλό και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες (Scott, Webb, Martyn-St. James, Rowse&Weich,2021).Η ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά, είναι ικανή να συνεισφέρει στην αντίληψη, την προσοχή, τη σκέψη και τη μάθηση, λειτουργίες άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ψυχική υγεία (Constantin&Fonseca,2020).

.

Σε συνέχεια αυτών, η σωματική άσκηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον κατάλογο πρακτικών. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και μειώνει το άγχος (Faulkner&Taylor, 2005). Μία ακόμα προσθήκη στη λίστα είναι η ενασχόληση με την τέχνη. Μέσω της τέχνης, το άτομο έχει την ευκαιρία να εκδηλώσει και να ερμηνεύσει, σε ασφαλές περιβάλλον, σκέψεις και συναισθήματα καθώς και να καλλιεργήσει επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, αξιοποιώντας τα χρήσιμα εφόδια στις διαπροσωπικές σχέσεις (Shukla,Choudhari, Gaidhane, Syed&Gaidhane,2022). Υπάρχει πληθώρα ακόμα τρόπων αυτοφροντίδας, από τους οποίους τα ατόμα μπορούν να δοκιμάσουν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους. Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Για αυτό, η διαρκής αναζήτηση και ενημέρωση κρίνονται αναγκαίες.

.

Μάγου Χριστίνα,

Ειδική Παιδαγωγός – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης,

Ξενώνας Εφήβων ‘’CONNECT INN’’ – ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Κουλιεράκης, Γ., Μαλλιώρη, Μ., Μαυρέας, Β., Κλίτσα, Δ., Λιονής, Χ., Νομίδου, Α., … &Τζεφεράκος, Γ. (2025). Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία Ψυχική υγεία, εξαρτήσεις, ευεξία. Archives of Hellenic Medicine/ArheiaEllenikesIatrikes42(3).
  2. Χαραλάμπους, Π., &Κλεισιάρης, Χ. Φ. (2015). Η συνεισφορά της αγωγής υγείας στην ψυχική υγεία.
  3. Constantin, E. T., & Fonseca, S. (2020). The effect of food on mental health. RevistaInternacional de Educação, Saúde e Ambiente3(2), 1-17.
  4. Faulkner, G. E., & Taylor, A. H. (Eds.). (2005). Exercise, health and mental health: Emerging relationships. Taylor&Francis.
  5. Scott, A. J., Webb, T. L., Martyn-St James, M., Rowse, G., & Weich, S. (2021). Improving sleep quality leads to better mental health: A meta-analysis of randomised controlled trials. Sleepmedicinereviews60, 101556.
  6. Shukla, A., Choudhari, S. G., Gaidhane, A. M., Syed, Z. Q., &Gaidhane, A. (2022). Role of art therapy in the promotion of mental health: a critical review. Cureus14(8).
  7. World Health Organization. (2018). Mental health: Strengthening our response.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response

.