Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) ΙΑΣΙΣ εγκαινίασαν σήμερα τη συνεργασία τους για το σχεδιασμό νέων δράσεων κοινωνικής ευθύνης που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη εφηβική βία και να ενισχύσουν την νεανική ενδυνάμωση μέσα από την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Η πρώτη τους κοινή δράση ήταν η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Οι αξίες μέσα από τον Αθλητισμό είναι όπλο κατά του εκφοβισμού», η οποία διεξήχθη στην Αίθουσα Συνεντεύξεων της OPAP ARENA. Η συγκεκριμένη μέρα επελέγη διότι η 6η Μαρτίου είναι η Πανελλήνια  ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η ΠΑΕ ΑΕΚ, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και το ICC Women Hellas. Το ακροατήριο (όσοι παρακολούθησαν διά ζώσης αλλά και αυτοί που παρακολούθησαν την ημερίδα διαδικτυακά σε live streaming) και ειδικά τα στελέχη των συνεργαζομένων ακαδημιών του δικτύου της ΑΕΚ, έγιναν κοινωνοί μιας άκρως εποικοδομητικής και υψηλού επιπέδου κατάθεσης γνώσης και εμπειρίας πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα από επιστήμονες που έχουν ειδικευτεί σε αυτό.

.

Το πρόγραμμα άνοιξε με τον σύντομο χαιρετισμού του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννη Τομπούλογλου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων: της Γενικής Διευθύντριας της ΠΑΕ ΑΕΚ κας Αγγελικής Αρκάδη,  του Γενικού Διευθυντή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ κ. Νίκου Μπαλτά, του προέδρου της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) κ. Δημήτρη Γαλάνη. Το μήνυμά του στο συνέδριο έστειλε μέσω βίντεο και ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος.

.

Η πρώτη θεματική συνεδρία είχε τίτλο «Το φαινόμενο της βίας ανηλίκων στην Ελλάδα: Από την κατανόηση στην πρόληψη» και την άνοιξε ο Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στην Ψυχική Υγεία ΠΑ.ΔΑ. κ. Χάρης Ασημόπουλος με την εισήγηση του με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός και βία ανήλικων: όταν τα παιδιά κινδυνεύουν». Ακολούθησε η Παιδοψυχίατρος κα Αικατερίνη Τσούρα, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για την Οικογένεια CONNECT FAMILY με την εισήγηση «Ο ρόλος της οικογένειας». Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος του ICC WOMEN HELLAS κα Τζίνα Θανοπούλου ανέπτυξε το θέμα «Καλλιέργεια Αξιών Συναισθηματικής Νοημοσύνης E.Q. για την Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού».

.

Η δεύτερη θεματική συνεδρία με τίτλο «Καλές πρακτικές και προτεινόμενο πλάνο παρέμβασης» άνοιξε με την ομιλία της κας Αγγελικής Αρκάδη με θέμα «ΑΕΚ και Κοινωνία – Σχέση Ευθύνης και Προσφοράς». Παρουσιάστηκε μέρος του  κοινωνικού  πλάνου της ΠΑΕ που αγγίζει ευαίσθητα θέματα όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό, η υγεία, η εκπαίδευση, η διαφορετικότητα οι κάθε είδους ανισότητες.  Ο Ψυχολόγος (M.Ed., PhDc), Επιστημονικός Σύμβουλος της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ κ. Στέφανος Αλεβίζος  ανέπτυξε το θέμα «Καλές πρακτικές πρόληψης και παρέμβασης για την παραβατικότητα και τη βία των νέων».

.

Ακολούθησε εισήγηση στο ίδιο θέμα από την Αν. Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου κα Βίκυ Γιωτσίδη και τον Κοινωνικό Λειτουργό, Υποψ. Διδάκτορα ΕΚΠΑ, ΕΠΑΨΥ κ. Μιχάλη Γκουντούμα. Την ενότητα έκλεισε ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Κ10-Κ14 της Ακαδημίας ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Στέλιος Ορφανίδης, αναπτύσσοντας το θέμα με τίτλο «Το ποδόσφαιρο ως μέσο ατομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ενδυνάμωσης».

.

Στη στρογγυλή τράπεζα  με θέμα «Παραβατικότητα εφήβων και τρόποι αντιμετώπισης», συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ψυχίατρος Ψυχαναλυτής, Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος ΕΠΑΨΥ κ. Στέλιος Στυλιανίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, ο Ψυχολόγος (M.Ed., PhDc) Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΑΣΙΣ κ. Στέφανος Αλεβίζος και η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κα Έφη Λαμπροπούλου.

.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν δημοσιογράφος του Γραφείου Τύπου της ΑΕΚ και Υπεύθυνος Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ κ. Γιάννης Μπίλιος.

.

Μπορείτε να δείτε εδώ το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ημερίδας.

.