Μέχρι το τέλος του 2016, περίπου 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φθάσει στην Ευρώπη, έχοντας πραγματοποιήσει ριψοκίνδυνα ταξίδια από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλα έθνη που βρίσκονταν σε πόλεμο.

.

Το φαινόμενο της μεταναστευτικής εισροής ήρθε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 8 εκατομμυρίων Ουκρανών (UNHCR, 2022).

.

Η ψυχική οδύνη, το μετατραυματικό στρες του πολέμου, τα ενδεχόμενα (πολλαπλά) σωματικά τραύματα, η εύρεση εργασίας, η αναγκαιότητα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με την πορεία του πολέμου είναι μερικά από τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Αυτή η έκτακτη ανάγκη που προέκυψε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χρήζει μιας καινοτόμας προσέγγισης κοινωνικής συμπερίληψης.

.

Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχει στην κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου «DREAMM», όπου αποτελείται από 8 οργανισμούς με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Περούτζια και λειτουργούν από κοινού για να πειραματιστούν με διάφορες κοινοτικές δράσεις ώστε να βοηθήσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες να ενσωματωθούν. Στα πλαίσια του έργου, δημιουργήθηκε μια ειδική υπηρεσία προσανατολισμού και ενσωμάτωσης η οποία ονομάζεται DREAMM One Community Rooftop. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει το One Community Rooftop βασίζονται στις ατομικές ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες πληροφορίες και κατεύθυνση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, στέγασης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

.

Μέσω του One Community Rooftop, οι μετανάστες και πρόσφυγες συμμετέχουν σε ψυχαγωγικά εργαστήρια γλώσσας και επικοινωνίας, λαμβάνουν μέρος σε κοινωνικές δραστηριότητες, κάνουν φίλους και γίνονται μέρος της κοινότητας.

.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής «One Community Rooftop» της ΙΑΣΙΣ απαριθμεί μέχρι στιγμής πάνω από 100 ωφελούμενους ενώ 25 εθελοντές και 15 επαγγελματίες έχουν συμμετάσχει σε Βιωματικά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια «Mentoring για Μετανάστες» για να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους και να συνεισφέρουν στο έργο της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

.

«Tο DREAMM One Community Rooftop δεν είναι ένα τετριμμένο κέντρο συμβουλευτικής αλλά ένας κόμβος και πρώτο σημείο επαφής όπου οι νεοαφιχθέντες μετανάστες και οι γηγενείς από τις τοπικές κοινότητες συναντιούνται για να επιτύχουν δραστηριότητες προσανατολισμένες στις ανάγκες των πρώτων. Ένα κέντρο, όπου η ενσωμάτωση είναι αμφίδρομη και η κοινότητά της πολύχρωμη και ποικιλόμορφη» – Έρικ Κότα, Ερευνητής έργου & Ψυχολόγος.

.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο, να συμμετάσχετε ή να συνεισφέρετε μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τους Θάνος Λουλές ([email protected]) και Έρικ Κότα ([email protected]).

.