ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Κοινοτική Ψυχιατρική στην Ελλάδα: Ταξίδι στο χρόνο”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ

.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ψυχικής υγείας με τίτλο “Κοινοτική Ψυχιατρική στην Ελλάδα: Ταξίδι στο χρόνο” που διοργάνωσε η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στο Σεράφειο Συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων.

.

Το παρών έδωσαν περισσότερα από 380 άτομα οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της υγείας, της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και των θεσμών.

.

Το μήνυμα ήταν σαφές: Η Ψυχική Υγεία μεταφέρεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο στο δημόσιο λόγο όσο και στο εργασιακό περιβάλλον και την κοινωνική ζωή. Ένα ζήτημα που για χρόνια αποτελούσε ταμπού πλέον έχει πάρει διαστάσεις virality. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς, παρότι το εργασιακό στρες, οι κρίσεις πανικού, η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και άλλα θέματα πάντα συνέβαιναν τα αντιμετωπίζαμε ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Σήμερα σταδιακά ξεκινήσαμε επιτέλους να μιλάμε ανοιχτά και κυρίως να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, 106 νέες δομές για την ψυχική υγεία στην κοινότητα, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά, τους εφήβους, τους ηλικιωμένους, αλλά και τους εργαζόμενους πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα.

.

Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από τον Νίκο Μπαλτά – Γενικό Διευθυντή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την Ιωάννα Αλπέρτη Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας ΙΑΣΙΣ και την Εβίτα Αγαπητού, Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του φονικού σεισμού που πλήττει τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και τη Συρία. Ακολούθησε χαιρετισμός από την Υφυπουργό Υγείας Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, την Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Ακολούθησε χαιρετισμός και ομιλία με θέμα ‘Ο ρόλος των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και σήμερα: η προσφορά, τα προβλήματα, οι προκλήσεις και προοπτικές’ από τον Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ και ΠΕΨΑΕΕ.

.

Κατά την διάρκεια της δράσης οι επισκέπτες επισκέφθηκαν τους 3 ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς, όπου κάθε σταθμός αποτέσε ένα ταξίδι σε διαφορετική περίοδο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα κινούμενοι γραμμικά στο χρόνο από το παρελθόν φτάνοντας στο σήμερα.

.

Στόχος ήταν να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος γύρω από τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς ξεκίνηση η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;
  • Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
  • Πώς το κοινοτικό έργο ενισχύει την ορατότητα και τη συμπερίληψη της ψυχικής υγείας στο Δημόσιο διάλογο;

.

Στον 1⁰ σταθμό η Δέσπω Κριτσωτάκη, Ιστορικός, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Centre for the Social History of Health and Healthcare, University of Strathclyde, Glasgow απηύθυνε ομιλία με θέμα ‘Η Ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα (1900-1960)’.

.

Στον 2⁰ σταθμό ο Χάρης Ασημόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στη Ψυχική Υγεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής απηύθυνε ομιλία με θέμα “Η ζωή στο Ψυχιατρείο: Μορφές ιδρυματισμού και ιδρυματική κακοποίηση”.

.

Στον 3⁰ σταθμό ο Στέλιος Στυλιανίδης, Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής- επιτ.προεδρος ΕΠΑΨΥ- Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής απηύθυνε ομιλία με τίτλο ‘​Οι προκλήσεις της κοινωνικής-κοινοτικής ψυχιατρικής μετά την πανδημία και η κοινωνία των πολιτών’.

.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ηλέκτρας Σπύρου, ΜSc, Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας & Επιστημονικά Υπεύθυνη Π.Δ. ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ σχετικά με καλές πρακτικές Κοινωνικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της καλής πρακτικής της υπηρεσίας ‘Κοινοτική Ψυχιατρική φροντίδα κατ΄οίκον της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ’ με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη του έργου. Η παρουσίαση της καλής πρακτικής πραγματοποιήθηκε από την ομάδα υλοποίησης η οποία αποτελείται από τους Παραδείση Νάσια – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Σφήκας Χρήστος – Νοσηλευτής και Κατσιώτη Χρυσάνθη – Κοινωνική λειτουργός.

.

Λίγα λόγια για την ‘Κοινοτική Ψυχιατρική φροντίδα κατ΄οίκον της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ’

​Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, έχοντας στο ενεργητικό της μεγάλη εμπειρία στην λειτουργία Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ξεκίνησε το πρόγραμμα «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον».

Στόχος της Υπηρεσίας είναι η δωρεάν παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας προς τους ωφελούμενους. Κύριο μέλημα των ενεργειών της υπηρεσίας είναι η μείωση των εισαγωγών και νοσηλειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και η κοινωνική και επαγγελματική τους (επαν)ένταξη, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της διασφάλισης της συνέχειας στη θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί επιπλέον και η αποσυμφόρηση των βεβαρυμμένων ψυχιατρικών τμημάτων και ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας στοχεύει κυρίως στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές που διαβιούν στην κοινότητα.

Παράλληλα, προτεραιότητα της Υπηρεσίας αποτελεί η αγωγή της κοινότητας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή της στάσης της τοπικής κοινότητας και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στα 3 χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 9.500 κατοίκον παρεμβάσεις.

.