Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου

.

.

Παγκόσμια ημέρα λόγου σήμερα, ημέρα που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου από τη Μ.Κ.Ο. «World Speech Day» (WSD). Πάνω από 100 έθνη ετησίως διοργανώνουν εκδηλώσεις για τον λόγο. Κύριοι στόχοι είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, να μοιραστούν σκέψεις, να μεταδώσουν πληροφορίες, να εμπνεύσουν και να «συνδεθούν» με την παγκόσμια κοινότητα. H Τέχνη του Δημόσιου Λόγου (Public Speaking) ιστορικά πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Ήταν το μέσο για να μεταφερθεί ένα μήνυμα από ένα άτομο σε ευρύ κοινό (Clark, 1957). Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα, ο δημόσιος λόγος έχει εξελιχθεί. Πλέον, ως ικανότητα έχει αντίκτυπο ακόμα και στην προσωπικότητά του ατόμου, την διεύρυνση του κοινωνικού κύκλου καθώς και στο επάγγελμα που ασκεί.

.

Ως δημόσιος λόγος ορίζεται ο θεμελιώδης τρόπος επικοινωνίας που έχει προετοιμαστεί ήδη το περιεχόμενο και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν (π.χ. πειθώ, γλώσσα του σώματος) . Προγραμματίζεται να λάβει μέρος σε ένα καθορισμένο χώρο για ειδική περίσταση και το θέμα προς ανάλυση είναι συγκεκριμένο (Emidio, 2021). Δε πρόκειται απλά, για μια παρουσίαση περιεχομένου. Πολλές φορές είναι μια ευκαιρία για τον ομιλητή να μιλήσει για προσωπικά του βιώματα, να εκφράσει φιλοδοξίες και μελλοντικούς στόχους για τα άτομα που παρευρίσκονται ή την κοινότητα ευρύτερα. Η δημόσια ομιλία μπορεί να θεωρηθεί ως «μεγάλη δύναμη», μία ευκαιρία που άμα εκμεταλλευτεί κατάλληλα, θα επιφέρει τεράστιο αντίκτυπο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο πιο διάσημος και ιστορικός λόγος, γνωστός ως “Έχω ένα όνειρο” του Martin Luther King Jr., που πήρε μέρος το 1963. Μιλώντας για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων και τα δικαιώματα γενικότερα, χάραξε το σημάδι του και κινητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι και σήμερα για ένα «καλύτερο αύριο», υπερασπίζοντας ίση δικαιοσύνη για όλους. Αυτή είναι η ισχύς ενός αποτελεσματικού λόγου. Για να οργανωθεί πρώτα όμως, ιδανικά οφείλεται να τεθεί μια στοχοθεσία, όπως τι προσδοκάει να πετύχει μέσω των μηνυμάτων που θα μεταδώσει και τι αναμένει από τους παρακολουθούντες. Ένας από τους πιο στόχους του δημόσιου λόγου είναι να πληροφορήσει. Πιο συγκεκριμένα, να ενημερώσει το κοινό για φαινόμενα ή καταστάσεις που χρειάζονται τροποποίηση ή βελτίωση. Συνήθως λαμβάνει καινούργιες πληροφορίες. Ακόμη ένας στόχος που προσδοκάτε είναι να πείσει. Πιο επεξηγηματικά, στοχεύει στην αλλαγή γνώμης, πεποιθήσεων και του τρόπου σκέψης, ώστε να επιτευχθούν προσωπικές φιλοδοξίες και να επιφερθούν αλλαγές στην κοινότητα. Τέλος, να κινητοποιήσει. Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από παρακίνηση, μια «σπιθαμή» που θα είναι αρκετή να οδηγήσει στην αλλαγή και να «χτίσει» ένα πιο φιλόδοξο και καλύτερο μέλλον, τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά (Emidio, 2021).

.

Μερικά παραδείγματα παρουσίας λόγου στην σύγχρονη εποχή είναι:

  • Σε Πανεπιστήμιο, ομιλία Πρύτανη κατά την τελετή αποφοίτησης.
  • Ρητορική, η τέχνη της πειθούς σε δημόσιους χώρους, συνηθισμένη στην αρχαία Ελλάδα (Kennedy, 1963).
  • Πολιτική συγκέντρωση, όπου ο πολιτικός δίνει λόγο προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
  • Οργανισμοί, όπως για παράδειγμα η TEDx η οποία είναι γνωστή για τα μηνύματα και τις συμβουλές που μεταδίδει στους δέκτες.

.

Οφέλη της Δημόσιας Ομιλίας

.

Εκτός από το κοινό που αποκτά καινούργια ερεθίσματα και εμπνέεται, από τη διαδικασία επίσης, επωφελείται μακροπρόθεσμα το άτομο που αγορεύει:

  • “Χτίσιμο” αυτοπεποίθησης: Στην αρχή, ποτέ δεν είναι εύκολο για τον ομιλητή να μιλήσει μπροστά σε κόσμο. Όλοι έχουν νιώσει άγχος για την «πρώτη εντύπωση» στο κοινό. Η σταδιακή έκθεση μπροστά σε μεγάλο αριθμό ατόμων, αυξάνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της προσωπικής ικανότητας ανταπόκρισης σε μια απαιτητική κατάσταση.
  • Επαγγελματικά: Δηλώνεται ότι το 70% των χώρων εργασίας έχουν ως ζητούμενο από τον επαγγελματία να έχει καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, να είναι ικανοί στη διαπραγμάτευση, την πειθώ, την ευθύτητα λόγου και την έκφραση. (Aras, 2012).
  • Δημόσια συμβολή: Ο ρόλος του ομιλητή είναι «κρίσιμος». Απευθύνεται μπροστά σε κοινό, έτοιμο να ακούσει και να δεχτεί τα λεγόμενα. Η επιρροή μπορεί να είναι τόσο σημαντική που να αλλάξει ζωές, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση επίκαιρων ζητημάτων και να “χτίσει” θεμέλια για έναν ευδόκιμο πολιτισμό. Με λίγα λόγια, συνεισφέρει στον δημόσιο βίο.

.

“If you can speak, you can influence. If you can influence, you can change lives” – Rob Brown

.

Αλέξης Παπαθανασίου

Εθελοντής Ψυχολόγος, Οικοτροφείο “Άγιος Νικόλαος”, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

Α.Χ.

Ωφελούμενη, Οικοτροφείο “Άγιος Νικόλαος”, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Aras, K. (2012). The nuts and bolts of public speaking: Practical tools for powerful presentations.
  2. Amadebai, Emidio. (2021) 15 Different Types of Speech.
  3. Clark, D. L. (1957). Rhetoric in GrecoRoman Education. Westport, CT: Greenwood.
  4. Kennedy, G. (1963). The Art of Persuasion in Greece. Princeton: University Press
  5. Rhodes, T. (Ed.) (2010). Assessing outcomes and improving achievement: Tips and tools for using rubrics. Washington D. C.: Association of American Colleges and Universities.

.