Η δύναμη της αγκαλιάς και τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία μας

.

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό που τους έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι να μπορούν να αγκαλιάζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

.

Πράγματι, μόνο όταν χάσαμε την ικανότητά μας να αγκαλιάζουμε φίλους και συγγενείς, πολλοί συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι το άγγιγμα για πολλές πτυχές της υγείας μας – συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής μας υγείας.

.

Τώρα πλέον εφόσον οι περιορισμοί στις περισσότερες χώρες έχουν χαλαρώσει, πολλοί άνθρωποι είναι ικανοί ν αγκαλιάσουν ξανά τ αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα καλά νέα είναι πως μία αγκαλιά δεν σε κάνει μόνο να νιώθεις όμορφα αλλά έχει πολλαπλά οφέλη και για την υγεία σου.

.

Κάθε χρόνο λοιπόν στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Ημέρα Αγκαλιάς  και συνεπώς μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε μια στους δικούς μας ανθρώπους. Το 1896 ένας φοιτητής εν ονόματι Kevin Zaborney σκέφτηκε την συγκεκριμένη ιδέα  με σκοπό να αγκαλιάζουμε περισσότερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα . Βέβαια η ημέρα δεν έχει κατοχυρωθεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν. Η αγκαλιά έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως προσφέρει βελτιωμένες συνθήκες ζωής μιας και λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο.

.

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης.

.

Μέσω της ορμόνης αυτής μας δημιουργείται το αίσθημα της ευεξίας. Όσα παιδιά ή και ζώα ακόμα δεν είχαν φυσική επαφή με τους γονείς τους  παρουσίασαν  στο μέλλον επιθετικές στάσεις κάτι το οποίο μας δείχνει την αξία του συναισθηματικού δεσίματος μέσω της αγκαλιάς. Επιπλέον , αισθανόμαστε πιο σίγουροι και ασφαλείς σε μια σχέση όταν αγκαλιαζόμαστε συχνά με τον σύντροφό μας. Παράλληλα, οφείλουμε να αγκαλιάζουμε συχνά τα παιδιά μας όσο είναι ακόμα μωρά ώστε στην ενηλικίωσή τους να στρεσάρονται και να εκδηλώνουν λιγότερο άγχος. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης , της ορμόνης του στρες. Άμεση σχέση με το στρες έχει και η αρτηριακή πίεση η οποία πέφτει με μήνυμα χαλάρωσης  προς τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Άλλα και η καρδιά επωφελείται μέσω της αγκαλιάς αφού έρευνες δείχνουν ήπιας μορφής ταχυκαρδία σε ζευγάρια τα οποία δεν αγκαλιάζονται τόσο συχνά.

.

Η αγκαλιά έχει τόσο χαλαρωτικό και ηρεμιστικό αποτέλεσμα που ωφελεί την υγεία μας και σε άλλους τομείς.

.

Βελτιώνει τον ύπνο μας. Από τα οφέλη του ύπνου με βρέφη μέχρι την αγκαλιά του συντρόφου σας. Το απαλό άγγιγμα είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον ύπνο μας καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι γνωστός ρυθμιστής του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

.

Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Μέσω της ρύθμισης των ορμονών μας-συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης- το άγγιγμα και η αγκαλιά μπορούν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός μας. Αντιθέτως τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους μπορούν να καταστείλουν την ικανότητά μας να καταπολεμάμε τις λοιμώξεις.

.

Έρευνες μάλιστα έδειξαν πως η αγκαλιά στο κρεβάτι θα μπορούσε να μας προστατεύσει απ το κοινό κρυολόγημα. Παρακολουθώντας την συχνότητα της αγκαλιάς σε 400 ενήλικες οι οποίοι στην συνέχεια εκτέθηκαν σε έναν ιό του κοινού κρυολογήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτοί οι οποίοι αγκαλιάζονταν πιο συχνά «κέρδισαν», καθώς είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Ακόμη κι αν κολλούσαν τον ιό, είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

.

Οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Μια ημερήσια δόση αγκαλιάς μπορεί επίσης να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Στην έρευνα, όσοι έλαβαν μια αγκαλιά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, με τους κύριους ερευνητές να πιστεύουν ότι η ωκυτοκίνη (μια ορμόνη που παίζει ρόλο στον κοινωνικό δεσμό) μπορεί να είναι η αιτία για την καλύτερη υγεία τους.

.

Οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν τη αίσθηση μοναξιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη, 25 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι ή αποκομμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι άνθρωποι ευδοκιμούν στη φυσική σύνδεση, με την αγκαλιά να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να δείξουμε υποστήριξη και αγάπη.

.

Κάτι τόσο απλό όσο μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της αρνητικής διάθεσης, ενισχύοντας τις ορμόνες καλής αίσθηση (ντοπαμίνη), μειώνοντας τελικά τα συναισθήματα μοναξιάς και τις σωματικές επιπτώσεις του στρες

.

Οι αγκαλιές μπορoύν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες μορφές αφής μπορεί να είναι ικανές να μειώσουν τον πόνο.

Σε μια μελέτη, τα άτομα με ινομυαλγία είχαν έξι θεραπευτικές θεραπείες αφής. Κάθε θεραπεία περιελάβανε ελαφρύ άγγιγμα στο δέρμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αύξηση στην ποιότητα ζωής και μειωμένο πόνο.

Το αγκάλιασμα είναι μια άλλη μορφή αφής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

.

Έτσι, αν θέλετε να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, να μειώσετε το άγχος σας, να βελτιώσετε την επικοινωνία και να είστε πιο χαρούμενοι και υγιείς, φαίνεται ότι το να δίνετε και να ζητάτε περισσότερες αγκαλιές είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

.

Εάν αισθάνεστε νευρικοί για την αναζήτηση περισσότερων αγκαλιών, ξεκινήστε ζητώντας τες πρώτα από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας που βρίσκονται πιο κοντά σας.

Είδαμε ότι ακόμη και η επιστήμη αποδεικνύει ότι οι τακτικές αγκαλιές με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους, ακόμη και σύντομες, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο μυαλό και το σώμα σας.

.

Αγνή Γεωργία Κατσαρού,

Εθελόντρια Ψυχολόγος, Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια,

“IASIS | AT HOME”

.

Βιβλιογραφία

  1. “What are the benefits of hugging?”, Erica Cirino, April 2018, https://www.healthline.com/health/hugging-benefits
  2. “7 powerful physical and mental health benefits of hugging”, Lisa Joyner, may 2021, https://www.countryliving.com/uk/wellbeing/a36383700/hugging-benefits/
  3. “Four ways hugs are good for your health”, Francis MCGlone, Susannah Walker, June 2021
  4. «Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς» , Health days, 2019
  5. Hugging Health Benefits, RWJBarnabas Health, NOV 2023, https://www.rwjbh.org/blog/2023/november/hugging-health-benefits/

.