Η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ 1200 ΑΝΤΙΟΧΕΙΤΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

.

 Στις 20 Φεβρουαρίου, η επταμελής αποστολή μας κατέφθασε στην Μερσίνη έτοιμη να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξει τους συνανθρώπους μας που έγιναν μάρτυρες των φονικών σεισμών, βίωσαν την απώλεια της θαλπωρής των σπιτιών και των οικογενειών τους. Η εξειδικευμένη μας ομάδα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς προσέφερε ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα θύματα και παρείχε ανακούφιση. Παράλληλα στην Ελλάδα, έτρεχε η πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, η οποία είχε συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο.

.

Η δράση μας ξεκίνησε με την άφιξή μας στην Τουρκία, όπου με τη βοήθεια του κυρίου Γιάννη από τον Π.Σ. Αντιοχειτών Ελλάδος συναντήσαμε στη Μερσίνη τον Φώτη, εθελοντή της περιοχής, ο οποίος άνοιξε το σπίτι του σε 10 άτομα ώστε να βρουν προσωρινή στέγη. Έπειτα, συναντήσαμε τον Πατέρα Σπυρίδωνα της St Gabriel and St Michael Greek Orthodox Church ο οποίος έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1200 άτομα από τη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός σεισμός. Έπειτα, επισκεφτήκαμε τον Father Roshan της St. Anthony Latin Catholic Church από την Ινδία.

.

Παράλληλα, γνωρίσαμε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους τόσο από τις πληγείσες περιοχές ​ της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Βρεθήκαμε με ανθρώπους από την Πολωνία, την Ινδία, την Ιταλία, την Συρία και είχαμε όλοι ένα κοινό παρονομαστή, την ενότητα.

.

Επόμενη στάση μας, η Αντιόχεια. Συναντήσαμε μια ολόκληρη κοινότητα να φιλοξενείται σε πρόχειρα καταλύματα με την ελπίδα να γυρίσει σπίτι της.

.

“Θα ξαναχτίσω κάθε σπίτι με τα ίδια μου τα χέρια, με ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί εκεί είναι το σπίτι μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλου, θα περιμένουμε.” μοιράστηκε μαζί μας ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της περιοχής. Με τη σειρά του ο ιερέας Παύλος, μας εξέφρασε πως προσπαθεί καθημερινά να υποστηρίξει την κοινότητα με όσα μέσα διαθέτει και παράλληλα να ανακουφίσει όσους βίωσαν την απώλεια μελών της οικογένειας τους.

.

Στη συναναστροφή μας με τα θύματα και τις οικογένειές τους, οι περισσότεροι μας εκμυστηρεύτηκαν ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια και πως ο παραμικρός ήχος, τους δημιουργούσε ταραχή.

.

​Εμείς με τη σειρά μας, αφουγκραστήκαμε την αγωνία, τις ανάγκες και τον πόνο τους. Ένας πόνος που παραμένει έντονος σήμερα και τους θυμίζει τη μάχη που έδωσαν μέσα στα ερείπια αναζητώντας εναγωνίως τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σε αυτή την τραγωδία στοχεύσαμε να επαναφέρουμε την ύπαρξη της ελπίδας.

.

Η παράλληλη δράση μας στην Ελλάδα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης είναι εξίσου σημαντική.

.

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, ζεστά ρούχα, σκεπάσματα και φαγητό είναι μόνο μερικά από τα είδη που συλλέχθηκαν, αποθηκεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στην γειτονική μας χώρα.

.

Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πρωτοφανής και σε στιγμές όπως αυτή, γίνεται φανερό πως η δύναμη της αλληλεγγύης δεν βλέπει σύνορα και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο.

.