“Η ζωή είναι η τέχνη της αγάπης. Η αγάπη είναι η τέχνη της φροντίδας. Η φροντίδα είναι η τέχνη της κοινής χρήσης. Η κοινή χρήση είναι η τέχνη της ζωής. Εάν θέλετε να ανυψώσετε τον εαυτό σας, ανυψώστε ένα άλλο άτομο.”

“Life is the art of love. Love is the art of caring. Caring is the art of sharing. Sharing is the art of life.If you want to lift yourself up, lift up someone else.”

– BookerT. Washington

.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς στην οποία το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό . Έρευνες δείχνουν ότι, όταν ένα άτομο εργάζεται εθελοντικά , αισθάνεται μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού και πληρότητας, οδηγώντας το έτσι σε μια πιο υγιή ζωή. Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και σε αυξημένο αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή ΝευροεπιστήμηςDavid J. Linden, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, “τα κυκλώματα ευχαρίστησης του εγκεφάλου ενεργοποιούνται από τις πράξεις φιλανθρωπίας”.

.

Η εμπλοκή με την εθελοντική εργασία, προσφέρει στους εθελοντές αίσθηση σκοπού, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, ενώ από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μειωμένα επίπεδα άγχους, θυμού και στρες (Li and Ferraro, 2006). Παράλληλα, ο αντίκτυπος της εθελοντικής προσφοράς στην κοινότητα είναι μεγάλος. Οι εθελοντές, προσφέροντας ανιδιοτελώς το χρόνο τους, υπηρετούν τη μεγαλύτερη από όλες τις αξίες: την αγάπη.

.

Ενδεικτικά, μερικά από τα λόγια των εθελοντών του Οικοτροφείου ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ «Άγιος Κοσμάς», για την εμπειρία τους ως εθελοντές:

«Επιθυμώ να είμαι κοντά τους και να τους προσφέρω ό,τι μπορώ: το χρόνο μου, ένα χέρι βοηθείας, μια αγκαλιά ζεστή, τρυφερότητα, αληθινό ενδιαφέρον!»

«Αυτό που έχω αποκομίσει από την εμπειρία μου ως εθελοντής, είναι η πίστη στην αλληλεγγύη και στην προσφορά στο συνάνθρωπο. Η πίστη στις κοινές ανθρώπινες δυνάμεις, στη συλλογικότητα και στην αισιόδοξη στάση ζωής μπορεί να φέρει την αλλαγή που όλοι προσμένουμε στον κόσμο!»

.