Ένα ακόμα ταξίδι αλληλεγγύης στους πληττόμενους από τον πόλεμο συνανθρώπους μας στην Ουκρανία ξεκινά για την ομάδα της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ.

.

Η δεύτερη αποστολή μας αναχώρησε την Πέμπτη 31 Μαρτίου αποτελούμενη από έξι άτομα εξειδικευμένου προσωπικού κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε 20 τόνους είδη πρώτης ανάγκης στις περιοχές Ρένι και της περιφέρεια της Οδησσού καθώς και η εκπαίδευση παιδαγωγών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και άλλων επαγγελμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

.

Η πρώτη μας αποστολή πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες όπου το επταμελές κλιμάκιο μας βρέθηκε στην Ουκρανία καθώς και σε συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και Μολδαβίας. Προσφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια 2 τόνων και παράλληλα παρείχαμε ψυχοκοινωνική και ανθρωπιστική υποστήριξη στους πρόσφυγες καθώς επίσης ήρθαμε σε επικοινωνία με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τοπικούς φορείς και θεσμούς. Επικεντρωθήκαμε κυρίως στις περιοχές της Οδησσού, η οποία αποτελεί έναν ιστορικό τόπο για τον ελληνισμό καθώς και μια πόλη με έντονη την παρουσία της ελληνικής κοινότητας και στην περιοχή Γκαλάτσι της Ρουμανίας, το οποίο αποτελεί σημείο υποδοχής προσφύγων.

.

Παράλληλα, στην Ελλάδα δημιουργήσαμε το Community Center, που στεγάζεται στο Κέντρο Ημέρας ΙΑΣΙΣ, (Πατησίων 68 & Κότσικα 2) και το οποίο παρέχει ρούχα από το Fabric Republic και παιδικά παιχνίδια σε οικογένειες ή άτομα πρόσφυγες  από την Ουκρανία. Επιπρόσθετα, οργανώθηκε κλιμάκιο επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής υγείας «ΑΡΓΩ», για καταγραφή αναγκών σε οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

.

Τέλος, συνεχίζονται οι προγραμματισμοί συναντήσεων με αρμόδιους φορείς, με σκοπό τη συνεχή καταγραφή αναγκών και οργάνωσης δράσεων.

.

Οι ανάγκες που καταγράφηκαν είναι οι παρακάτω:

  • γυναικεία και παιδικά ρούχα
  • κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, σεντόνια, παπλώματα, πετσέτες)
  • είδη προσωπικής υγιεινής όπως οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, σαπούνια, ξυραφάκια, σερβιέτες, χαρτιά υγείας
  • τρόφιμα μακράς διάρκειας (λάδι, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, νερά, μπισκότα, γάλατα,σάλτσα τομάτας, ζάχαρη, αλάτι-πιπέρι, δημητριακά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, κονσέρβες

.

Σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα:

.

Αττική

  • ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ: Πολυβίου Δημητρακοπούλου 18, Άνω Πατήσια, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 17:00.
  • Fabric Republic: Βασιλέως Αλεξάνδρου 8, Νέα Φιλαδέλφεια, 10:00 – 16:00.
  • Connect your City: Άτλαντος 22, Αθήνα, 10:00 – 16:00.
  • Κέντρο Ημέρας ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ: Πατησίων 68 & Κότσικα 2, 10:00 – 16:00.​
  • Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ​
  • Κοινωνικό έργο Προσφέρω, Μαρίας Καλπακίδου 2, Ολυμπιακό Χωριό , Αχαρναί, Μενίδι, Τετάρτη 23.3.2022, 11:00 – 14:00, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 71 91 968​
  • Ευρωπαϊκή Έκφραση Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων, Καυκάσου 128, Κυψέλη, μέχρι Παρασκευή 25/03, Ώρες 10:00 – 18:00.​

.

Λαμία:​

ΠΕΨΥκΚΑ, Κέντρο Ημέρας, 2χλμ Ε.Ο Λαμίας Αθηνών, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22310 36 992, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00​

.

Θεσσαλονίκη:​

Γραφεία ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ Θεσσαλονίκη: Αλεξάνδρου Σβώλου 47, 10:00 – 16:00. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή​

.

Βόρεια Εύβοια:​

  • Εξοχικό Κέντρο Αγίας Άννας, Δευτέρα 09:00 – 13:00​
  • Δημοτική Κοινότητα Αχλαδίου, Τρίτη 09:00 – 13:00​
  • Κέντρο Κοινότητας Βασιλικών, Τετάρτη 09:00 – 13:00​
  • Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών, Πέμπτη 09: 00 -13:00

.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος για την προσωρινή παραχώρηση χώρου το οποίο μετατράπηκε σε Κέντρο Συγκομιδής, την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα για την αμέριστη υποστήριξη καθώς και τις ουκρανικές κοινότητες για τη συνεργασία. Ευχαριστούμε επίσης, την Perdikouris Trans για τη μεταφορά. Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς Ο.Τ.Α., επιχειρήσεις και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης ανάμεσα τους ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, η Μοντεσσοριανή Σχολή Γουδέλη, το γυμναστήριο NextGen Exclusive, την ΠΕΨΑΕΕ, τον οργανισμό Khora, την ΠΕΨΥκΚΑ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση, την ATHENES-ACCUEIL, Réseau francophone d’Athènes και librairie MILLE FEUILLES, της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης “Panos § Cressida 4 Life” και των ανθρώπων του ερευνητικού κέντρου βιοιατρικών επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, εταιρίες “E-Ygeia medical products” και “ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΑ”, “ZARBIS E.E.” , Leroy Merlin και Ε-Ygeia, καθώς και δωρεάν διάθεση φορτηγού από το “ελληνικό κέντρο τρενομοντελισμού MARKLIN” για την εντός Αθηνών μεταφορά της βοήθειας.

.

Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη!

.