ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας των φορέων μελών της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ παρέχουν από τις 8/8/21 ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε όλη την Εύβοια.

Ποιο συγκεκριμένα το διάστημα 8/8/21-7/11/21 εκατόν εξήντα επαγγελματίες ψυχικής υγείας από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α., την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την Ε.Π.Α.Ψ.Υ., την Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», την Ε.ΨΥ.Κ.Α., την Ε.Προ.Ψ.Υ.Η., το Περιβολάκι, τη Δίοδο, το Κ.Μ.Ο.Π. και την Ε.Ε.Ψ.Υ.Α.Κ.Μ παρείχαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας επικουρούμενα από εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναλυτικότερα σε 2738 άτομα εκ των οποίων:

  • 12 περιστατικά που χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής υποστήριξης και παρακολούθησης.
  • 11 άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες και κενά στην παροχή υπηρεσιών.
  • 15 αναφορές για ενδοοικογενειακή βία.
  • 7 άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.
  • Περίπου 100 άτομα που είναι άνεργα και χρήσουν κοινωνική υποστήριξης (επιδόματα, κλπ.)
  • Περίπου 800 άτομα 60+ που δεν έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες (π.χ. Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων)

Ενώ διένειμαν πάνω από 7 τόνους ρουχισμού και 25 τόνους τροφίμων και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν:

  • Ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις στα δημοτικά σχολεία (Κρυονερίτης, Κεχριές, Ελληνικά, Κερασιά, Ροβιές, Λίμνη) όπου συνολικά συμμετείχαν 387 παιδιά και 104 γονείς και 6 εκπαιδευτικοί.
  • Διασύνδεση με όλες τις κοινοτικές υπηρεσίες
  • Διασύνδεση με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών
  • Διασύνδεση με Ιδρύματα και οργανισμούς: ΙΣΝ-Δεσμός κλπ

Η υποστήριξη αυτή συνεχίζεται από σήμερα και για το επόμενο διάστημα μετά από απόφαση της Υφυπουργού Υγείας αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κ Ζωής Ράπτη από οκτώ μόνιμα κλιμάκια ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων των φορέων ΑΜΚΕ Ίασις, Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α., Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ΕΨΥΚΑ, ΠΕΨΑΕΕ, το «Περιβολάκι», ΑΜΚΕ Θάλπος και ΑΜΚΕ Ξένιος Ζευς.

Τα κλιμάκια αυτά καλύπτουν ειδικότερα τις παρακάτω περιοχές:

ΦορέαςΠεριοχές ανάπτυξης δράσης στην Βόρεια Εύβοια
Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.Λίμνη, Μουρτιάς, Δάφνη, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Δάμια, Παλαιοχώρι, Δρυμώνας, Χρόνια
Ε.Κ.Ψ. «Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ»Παππάδες, Πευκί, Γούβες (& Καστρί), Τσαπουρνιά, Αγδίνες, Γερακιού, Γαλατσώνας, Καματριάδες, Αρτεμίσιο, Αγριοβότανο
Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.Φαράκλα, Κήρυνθος, Στροφυλιά, Κεχριές, Κεράμεια, Σκεπαστή, Κουρκουλοί, Αμέλαντες, Στράφοι
ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣΑγία Άννα (χωριό), Αγία Άννα (παραλία), Αχλάδι (χωριό), Αχλάδι (παραλία), Ψαροπούλι, Κοτσικιά, Ελληνικά, Παλαιόβρυση, Βασιλικά
Π.Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.Ροβιές, Κούλουροι, Μαρούλι, Κερασιά, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, Μηλιές, Βουτάς, Κυπαρίσσι, Σήμια
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΌλα τα σχολεία στις πυρόπληκτες περιοχές
ΑΜΚΕ «ΘΑΛΠΟΣ»Κ.Υ.Ιστιαίας και Ιστιαία
ΑΜΚΕ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»Κ.Υ.Μαντούδι και Μαντούδι

Τα κλιμάκια αποτελούμενα έκαστο από έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό θα επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις παραπάνω περιοχές και θα υποστηρίζονται από ψυχίατρο σε τακτική βάση. Η όλη λειτουργία του κάθε κλιμακίου θα οργανώνεται από έναν διοικητικό που έχει επιλεγεί από κατοίκους της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας στο πλαίσιο της υποστήριξης της απασχόλησης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ και οι συμμετέχοντες φορείς καλούν όλους τους συλλογικούς φορείς και τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής σε μια ενημερωτική συνάντηση την Παρασκευή 17/12/2021 στις 1 μ.μ. στην Αίθουσα Μελά στη Λίμνη Ευβοίας. Στην συνάντηση θα παραστεί και ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ Γεώργιος Τσαμπουρνιώτης.

Πληροφορίες και παραπομπές δωρεάν όλο το 24ώρο: Γραμμήψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 επιλογές 1 και 2

Πληροφορίες για τους δημοσιογράφους: 6944291331 Μ. Θεοδωρουλάκης

Μετά το πέρας της ενημερωτικής συνάντησης η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ και οι παραπάνω φορείς με την οικονομική υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας και των σούπερ μάρκετ Γαλαξίας μαζί με τις ευχές τους θα προσφέρουν στους πιο ευάλωτους δωροεπιταγές για την αγορά από τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας των αναγκαίων ειδών ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύη.

Χριστουγεννιάτικα Κρεμαστά Παιδικά Διακοσμητικά Στολίδια 3 Σχέδια (04.KT-152016) - Toys24 Χριστουγεννιάτικα Κρεμαστά Παιδικά Διακοσμητικά Στολίδια 3 Σχέδια (04.KT-152016) - Toys24 Καλά Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2022

Οι Φορείς

Ekpse.gr real alt text

Οι Δωρητές

Π.Ο.Ε.