Οι ψυχικές διαταραχές ή παθήσεις είναι συχνές σε όλο τον κόσμο και επηρεάζουν περίπου το 1/8 του πληθυσμού. Οι καταστάσεις αυτές ορίζονται από μια “κλινικά σημαντική διαταραχή στη νόηση, τη συναισθηματική ρύθμιση ή τη συμπεριφορά ενός ατόμου”. Πολλαπλές καταστάσεις εμπίπτουν στην κατηγορία των διαταραχών ψυχικής υγείας, με πιο συνηθισμένες το άγχος, την κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή, τη μετατραυματική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια, τις διατροφικές διαταραχές και τις διαταραχές της νευρολογικής ανάπτυξης. Ενώ αυτές οι προκλήσεις ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα, υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας διαταραχής, όπως η αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων, η αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα τραυματικά γεγονότα και η γενετική. Έτσι, η αιτία μπορεί να αποδοθεί σε βιολογικούς, περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς και γενετικούς παράγοντες.

.

Προκειμένου να κατανοήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης μιας ψυχικής διαταραχής, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς μας. Λόγω του γεγονότος ότι οι καταστάσεις αυτές μπορεί να προέρχονται από κληρονομικά γονίδια, η γνώση των ψυχικών παθήσεων που υπάρχουν στην οικογένειά σας, μπορεί να βοηθήσει να υποδείξετε παράγοντες κινδύνου για εσάς και άλλους συγγενείς σας. Μπορεί να βοηθήσει να κάνετε συζητήσεις με στενά συγγενικά μέλη της οικογένειας και να κρατάτε αρχείο του οικογενειακού σας ιστορικού. Αυτό θα επιτρέψει σε εσάς και στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίσετε καλύτερα τα πρώιμα σημάδια διαταραχών ή παθήσεων που διατρέχουν την καταγωγή σας, να λάβετε προληπτικά μέτρα και να λάβετε έγκαιρη παρεμβατική θεραπεία (NIMH). Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι επωφελείς όχι μόνο για εσάς, αλλά και για άλλα μέλη που μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο επιρρεπή σε ορισμένες διαταραχές. Μια άλλη επιλογή είναι να υποβληθείτε σε εξετάσεις γενετικού ελέγχου που θα επιτρέψουν στους γενετικούς σας συμβούλους και τους γιατρούς σας να αποκτήσουν μια πιο ακριβή εικόνα των γονιδίων που σχετίζονται με ορισμένες παθήσεις και τον κίνδυνο που διατρέχετε.

.

Οι γενετικές πληροφορίες μπορούν να μας δώσουν καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα ενός ατόμου και πώς η βιολογία του επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική του ευημερία. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου ενός ασθενούς και να προσδιορίσουν το είδος της θεραπείας που απαιτείται για την αντιμετώπιση των παθήσεών του. Στη ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, οι ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις και ψυχικές ασθένειες λαμβάνουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη με την ελπίδα να αυξήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία. Οι ασθενείς που παρακολουθούν τα προγράμματα εδώ έχουν διαγνωστεί με διάφορες ψυχικές παθήσεις και συνεπώς έχουν μοναδικές θεραπευτικές ανάγκες. Ένας συγκεκριμένος ασθενής που έλαβε υποστήριξη για σχιζοφρένεια είχε έναν γονέα και ένα παιδί που έπασχαν από παρόμοιες ψυχικές διαταραχές. Η κατανόηση του οικογενειακού τους ιστορικού μας έδωσε εικόνα για το είδος των παθήσεων στις οποίες είχε προδιάθεση και για το είδος της βοήθειας που θα χρειαζόταν. Επιπλέον, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ παρέχει ομαδικά προγράμματα στο Κέντρο Ημέρας (DC), όπου οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε πλήθος θεραπευτικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη, να προσφέρουν χαρά και να αυξάνουν την αυτοεκτίμηση. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να βελτιώσει τα συμπτώματα, να μάθει κρίσιμες κοινωνικές δεξιότητες και να βελτιώσει τη νόηση.

.

Μέσω της παρατήρησης, παρατήρησα αύξηση της διάθεσης αυτού του ασθενούς μετά την παρακολούθηση της δραστηριότητας άσκησης. Επίσης, η συμμετοχή της σε άλλα προγράμματα, όπως οι χειροτεχνίες με υφάσματα και η λέσχη φιλίας, μείωσαν το αίσθημα μοναξιάς της και συνέβαλαν στο να φέρει χαρά. Είναι προφανές ότι η κατανόηση του οικογενειακού ιστορικού ενός ατόμου μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το είδος των ψυχικών και σωματικών παθήσεων για τις οποίες μπορεί να κινδυνεύει κάποιος. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο. Μπορούμε να εξετάσουμε τη γενετική τους, τη φυσιολογία και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες για να εξατομικεύσουμε την ιατρική τους και να τους παρέχουμε την κατάλληλη θεραπεία. Ενώ ένα άτομο δεν μπορεί να αλλάξει τα γονίδιά του, αυτή η γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

.

Suhani Srihari, Ασκούμενη, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ