Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική και στην Εύβοια, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας των φορέων μελών της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ παρέχουν από τις 6/8/21 ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές επιτόπου καθώς και μέσω της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306. Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Έντεκα κλιμάκια 26 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του ΨΝΑ και των φορέων: Ξένιος Ζευς, ΠΕΣΟΨΥ, ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ, ΠΕΨΑΕΕ, Εταιρία Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Κώστας Μπάλας, ΑΝΟΔΟΣ, ΕΠΑΨΥ, ΙΑΣΙΣ, ΚΜΟΠ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ επισκέφτηκαν ισάριθμα ξενοδοχεία στην Αττική και παρείχαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 135 πυρόπληκτους της περιοχής της Βόρειας Αττικής. Τα  αιτήματα των εξυπηρετουμένων αφορούν σε: 1.ανησυχία για την οικονομική εξασφάλιση της διαμονής στο ξενοδοχείο, 2. σωματοποίηση οξέος στρες, 3. ανησυχία λόγω έλλειψης ενημέρωσης για την κατάσταση της οικίας τους, 4. ανησυχία για μέλη οικογένειας που έχουν μείνει σε περιοχές κοντά στην πυρκαγιά και 5. παροχή ολοκληρωμένης διατροφής (τώρα τους παρέχεται μόνο πρωινό και τα άλλα γεύματα είναι «πανάκριβα» ανέφεραν), 6. να δοθεί η άδεια να επιστρέψουν σπίτι τους για να μαζέψουν πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα κλπ) και να εκτιμήσουν τη ζημιά, 7. ενημέρωση για τα επιδόματα που θα λάβουν και ο τρόπος, 8. να μην ενημερώνουν καθημερινά για τη διαμονή τους στον ΕΟΔΥ, 8. Παροχή φαρμάκων των φαρμακευτικών αγωγών τους σε όσους δεν έχουν μαζί τους όλα τα φάρμακα τους.

Από την πλευρά μας, παρείχαμε Α’ Βοήθειες Ψυχικής Υγείας, διερευνήσαμε την ύπαρξη αναγκών που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, δηλώσαμε τη διαθεσιμότητά μας και δόθηκε υλικό με πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναζητώντας την περαιτέρω παρέμβασή μας.

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Τέσσερα κλιμάκια 8 επαγγελματιών ψυχικής υγείας επισκέφτηκαν ισάριθμα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πυρόπληκτους στην Αττική και υποστήριξαν 26 άτομα. Παράλληλα αναρτήσαμε στο διαδίκτυο χαρτογράφηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πυρόπληκτους και οργανώσαμε δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια για την Δευτέρα και την Τρίτη ώστε να εκπαιδεύσουμε εστιασμένα στις επιπτώσεις των πυρκαγιών περίπου 100 επαγγελματίες.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Μετά από επαφή με τον κ Τσίγγανο Διευθυντή του Γραφείου της Υφυπουργού Υγείας κ Ράπτη και αντιπεριφερειάρχες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος μετέβηκαν στην Αιδηψό η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, η Πρότυπη Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αρωγής (Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α.) και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και το ΨΝΑ στην Χαλκίδα και σε συντονισμό με την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ και το Γραφείο της Υφυπουργού Υγείας κ Ράπτη  έχουν προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

  • Επίσκεψη κλιμακίου 3 ψυχολόγων του ΨΝΑ στην Χαλκίδα και παροχή υποστήριξης σε 70 περίπου άτομα επειδή η πλειονότητα τους επέστρεψε στις περιοχές τους. Οι πιο επιβαρυμένοι ήταν οι υπερήλικες που δεν πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ανακάμψουν στο χωριό τους και στην καθημερινότητα τους, στην «ζωή τους» αφού χάσαν εκτός από περιουσίες και τις αναμνήσεις τους. Όλοι νιώθουν αβοήθητοι και ανήμποροι. Καταγράφηκαν ανάγκες ρουχισμού και ελλείψεις στην διατροφή.
  • Εγκατάσταση κλιμακίων 18 ατόμων αποτελούμενα από ψυχολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και φροντιστές στην περιοχή της Αιδηψού των ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, η Πρότυπη Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αρωγής (Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α.) και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος
  • Δημιουργία Κέντρου Συντονισμού στον πολυχώρο το Κύμα στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου, Λουτρά Αιδηψού, ο οποίος παραχωρήθηκε από το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού
  • Επικοινωνία και διασύνδεση με τοπικούς φορείς και ομάδες, καταγραφή αναγκών παροχή υποστήριξης με παράδοση ρούχων και υλικών πρώτης ανάγκης από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.
  • Επισκέψεις στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι πληγέντες με σκοπό την καταγραφή αναγκών καθώς και επικοινωνία με 63 άτομα με σκοπό την ανακούφιση τους. Στα 63 άτομα περιλαμβάνονταν υπερήλικες με ή χωρίς κινητικά προβλήματα με μεγάλες ανάγκες όχι μόνο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αλλά και νοσηλευτικές και ατομικής φροντίδας. Οι μοναχικοί υπερήλικες έχουν ανάγκη και παρέας και χαρακτηριστικά οι ρεσεψιονίστ τους επισκέπτονται τακτικά για να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι. Καταγράψαμε στους υπερήλικες ελλείψεις φαρμάκων και ρούχων. Στους μεσήλικες υπάρχει τεράστιο άγχος για το αύριο και μεγάλος θυμός γιατί αφενός η πλειονότητα απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και με το δάσος και αφετέρου δεν θεωρούν ότι θα ανακάμψουν. Οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό επίσης έχουν τεράστια αβεβαιότητα. Όλοι θεωρούν ότι μπορούσαν να είχαν σώσει τα χωριά τους αν παρέμεναν οργανωμένα και έχουν θυμό γιατί «κάηκαν για να σωθεί η Αττική» όπως μας είπαν. Όλοι, υπερήλικες και μη, χαρακτηρίζονται από περηφάνια και δύσκολα αποδέχονται υλική βοήθεια. Υπάρχουν ενδείξεις σε κάποιους μετατραυματικού άγχους με διαταραχές ύπνου, υπερκινητικότητα και συνεχή αναφορά στα γεγονότα. Μεγάλη επιβάρυνση προκαλεί σε όσους παραμένουν στα ξενοδοχεία η παρακολούθηση τηλεόρασης με το «μαύρο» που δείχνει και τις καταστροφές. Τα παιδιά έχουν επιβαρυνθεί επίσης και αναζητούν τον χώρο τους στα χωριά τους ή στα χωριά του παππού και της γιαγιάς όπου ρωτάνε πότε θα γυρίσουν. Καταγράφηκαν ανάγκες ρουχισμού και διατροφής (μικρές μερίδες σε όχι επαρκή αριθμό) καθώς και ελλείψεις φαρμάκων και ειδών ατομικής φροντίδας.
  • Οι άνθρωποι των κλιμακίων πυρόσβεσης που ήταν στα ξενοδοχεία εκφράζανε διαμαρτυρίες για την ελλιπή σίτιση τους λόγω των πολύ μικρών μερίδων.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ήμασταν από τις πρώτες οργανώσεις υποστήριξης στην Αιδηψό κάτι που διευρύνει το φάσμα των αναγκών προς κάλυψη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Δευτέρα 9/8/2021

Η παρέμβαση μας διευρύνθηκε με την συμμετοχή της ΠΕΨΑΕΕ και της ΕΠΑΨΥ και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης που ήδη η ΙΑΣΙΣ είχε μαζί της και παράλληλα η ΕΠΑΨΥ άρχισε να συγκεντρώνει τέτοια στην Αθήνα καθώς και η Δίοδος στον Βόλο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Ομοσπονδία πραγματοποίησε εκπαίδευση στελεχών και εθελοντών, περιλαμβανομένων 30 μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να παρέμβουμε πιο ολιστικά στο πεδίο από Δευτέρα που θα έχουμε καταγράψει τις ανάγκες πιο αναλυτικά.

Το κλιμάκιο των 20 ατόμων στην Αιδηψό επισκέφθηκε 110 οικογένειες στους δήμους Λίμνης Εύβοιας, Άγιας Άννας , Αιδηψού και Κερασίας. Ταυτόχρονα μέλη της ομάδας ειδικών εξυπηρετούν καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ ανάγκες πολιτών στον τοπικό σταθμό που έχει εκτάκτως εγκατασταθεί στον πολυχώρο Κύμα των Λουτρών Αιδηψού οποίο επισκέφτηκαν περίπου 120 άτομα. Παράλληλα μέλη του κλιμακίου επισκέφτηκαν περίπου 60 πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πόρτα- πόρτα στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Στη φιλοσοφία των παρεχόμενων υπηρεσιών, κοινός παρανομαστής είναι ο απόλυτος σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά τη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες με παράλληλο σεβασμό στην προσωπικότητα και στις ιδιαιτερότητες του καθενός, που με διαφορετικά υπόβαθρα εκπαιδευτικά, πολιτισμικά και οικονομικά καλούνται να διαχειριστούν τόσο το πρώτο σοκ της καταστροφής των περιουσιών τους, όσο και το ισχυρό πλήγμα μιας ιδιότυπης «προσφυγιάς». Για το λόγο αυτό, η ευρεία παρέμβαση των φορέων της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ περιλαμβάνει πέρα από την ψυχοκοινωνική υποστήριξη την παροχή τροφής (σε συνεργασία με το κοινωνικό παντοπωλείο της περιοχής), την παροχή φαρμάκων (μέσω διασύνδεσης με εθελοντές και φαρμακοποιούς) και ειδών ρουχισμού (μέσω της εταιρίας FABRIC REPUBLIC που ακολουθεί απολύτως το μοντέλο βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας). Παράλληλα εστιάζει και σε 2 επιπλέον άξονες α) τη διάγνωση και καταγραφή των αναγκών και προώθηση τους σε αρμόδιους κρατικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, μέσω της συγκρότησης ενός ενιαίου δικτύου παρέμβασης αλλά και β) η συστηματοποίηση ενός πλάνου (επόμενης ημέρας) με σκοπό να ενδυναμωθεί κάθε πολίτης εστιαζόμενος στη συνέχιση της ζωής και στο προχώρημα στο αύριο, την ελπίδα, την αισιοδοξία για επαναφορά στην καθημερινότητα με την υποστήριξη του κράτους, έπειτα από τη διεργασία των πρώτων δύσκολων συναισθημάτων που το κλιμάκιο των ειδικών καλείται αυτές τις ώρες σε αυτή την πρώτη φάση να ανακουφίσει και μεσοπρόθεσμα να παρέμβει θεραπευτικά. Από τις επιτόπου επισκέψεις καταγράψαμε ότι χρειάζονται καθαρά είδη ρουχισμού, μπαταρίες, φακοί, γεννήτριες, φάρμακα, νερό και ξηρά τροφής διαρκείας καθώς και οργάνωση συσσιτίων και διανομή άλλων ειδών όπως φάρμακα και υγειονομικό υλικό: βαμβάκι, γάζες, επίδεσμοι, αντισηπτικά, φυσιολογικοί οροί, αντιισταμινικές & ενυδατικές αλοιφές, παυσίπονα, εισπνεόμενα aerolin, αυτοκόλλητες γάζες, παυσίπονα, ασπιρίνες, μπεταντίν, βιταμίνες.

Τονίζουμε την ανάγκη προσέγγισης πόρτα – πόρτα των πυρόπληκτων στα χωριά γιατί έχουν μεγάλη αξιοπρέπεια και δεν προσεγγίζουν ομαδικά την προσφορά ειδών και υπηρεσιών.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Στην Εύβοια τα κλιμάκια ενισχύθηκαν με κλιμάκιο της ΕΔΡΑ και του ΕΚΚΑ και επισκέφτηκαν τους οικισμούς Αχλάδι, τα καταλύματα της Αιδηψού, το Δήμο Αγίας Άννας, το Δήμο Λίμνης Εύβοιας όπου επιδιώκεται να δημιουργηθεί τοπικός σταθμός εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποτελούμενο απο επαγγελματίες ψυχικής υγείας της ΑΜΚΕ Ιασις, της ΠΕΨΑΕΕ, της ΠΕΨΥκΚΑ, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαροπούλος και της Έδρας εξυπηρέτησε τις ανάγκες πάνω από 150 πολιτών. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες επισκέφθηκαν τον Δήμο Λίμνης Ευβοίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς στο Δημοτικό Σχολείο, ώστε να στηθεί σταθμός παροχής πρώτων βοηθειών), τον Δήμο Αγίας Άννας (πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη φορέων για την από κοινού καταγραφή και εξυπηρέτηση των αναγκών) ενώ μέλη του κλιμακίου βρέθηκαν στα χωριά Αχλάδι, Κερασιά και Κοκκινομηλιά, στα οποία πραγματοποίησαν κατ ιδίαν συνεδρίες με πολίτες που επλήγησαν από τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν οι σοβαρές ζημιές που έχουν προσκληθεί σε 19 σπίτια του οικισμού Αχλάδι ( 3 έχουν καεί ολοσχερώς) και παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην  Κοκκινομηλιά, που το κλιμάκιο επισκέπτεται σήμερα δεύτερη μέρα.

Αυτές τις ώρες πέραν την παροχή βοήθειας και την καταγραφή αναγκών, προτεραιότητα για τη δράση παρέμβασης που πραγματοποιεί η ΑΡΓΩ είναι η εδραίωση ενός συστηματοποιημένου δικτύου υποστήριξης μέσω από την επαφή και τη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή παρέμβαση στο πεδίο αποτύπωσε την ανάγκη για συλλογή μπαταριών, βενζίνης, φακών, γεννητριών και ζωοτροφών που συλλέγονται στο Δήμο Αγίας Άννας. Επιπλέον ο Δήμος Ιστιαίας έθεσε σε ισχύ τη γραμμή 2226-350010, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι πληγέντες Τέλος σε συνεννόηση με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής εστάλη φαρμακευτικό υλικό της σε ψυχιατρικό περιστατικό των φλεγόμενων Ελληνικών.

Στην Αρκαδία κλιμάκιο του ΚΗ Αμάλθεια επισκέφτηκε τις περιοχές της Γορτυνίας και ενημέρωσε για την παροχή υποστήριξης τις τοπικές αρχές γιατί λόγω της ενεργής πυρκαγιάς δεν είναι δυνατό να παρέμβουμε στο πεδίο. Στην Αττική έγιναν προσπάθειες επικοινωνίας με τους δήμους Αχαρνών και Κηφισιάς για την εγκατάσταση κλιμακίων στην περιοχή της Βόρειας Αττικής. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό 25 στελεχών.

Τετάρτη 11Αυγούστου 2021

Σήμερα η παρέμβαση συνεχίζεται στις κοινότητες Ροβιές, Κοκκινομηλιά και Κερασιά καθώς και στα ξενοδοχεία της Αιδηψού, με τη μέθοδο επίσκεψης πόρτα- πόρτα. Ο ΣΟΨΥ Πατρών ξεκίνησε την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και ενημέρωσε αντίστοιχα τις αρχές στην Αρχαία Ολυμπία γιατί δεν είναι δυνατό να παρέμβουν στο πεδίο λόγω της ενεργής πυρκαγιάς.

Στην Αττική έγιναν συνεννοήσεις για εγκατάσταση μας στην περιοχή της Βαρυμπόπης.