ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελική εκδήλωση προγράμματος ‘ΥOUTH REACTION’ στο Δήμο Νέας Προποντίδας για τη δημιουργία τοπικής ατζέντας με προτάσεις πολιτικής

.

Το πρόγραμμα Active citizens fund με τίτλο Youth Reaction έχει ως στόχο την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα, νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών στο πλαίσιο του YOUTH REACTION, που κατοικούν στους Δήμους Ζίτσας, Σερβίων, Νέας Προποντίδας και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θα εκπαιδευτούν πάνω στους τρόπους εμπλοκής με τα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα συγκροτήσουν Συμβούλια Νέων, όπου θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τέλος, θα συνδιαμορφώσουν μία τοπική ατζέντα με προτάσεις πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν στους Δήμους στους οποίους κατοικούν.

.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έργου έχουν δημιουργηθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα μέχρι στιγμής:

  • Μεθοδολογία ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων στα κοινά
  • Κατασκευή προγράμματος κατάρτισης και εκπαιδευτικού υλικού για τους νέους
  • Υλοποίηση e-learning προγράμματος για τους νέους

.

Ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και το εξής αποτέλεσμα:

  • Δημιουργία τοπικής ατζέντας με προτάσεις πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ανοιχτού διαλόγου

.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα στις 18 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση του προγράμματος Active citizens fund με τίτλο YOUTH REACTION (YOUTH in REmote areas become ACTive citizens and take actION) στο Δήμο Νέας Προποντίδας, στο Πνευματικό Κέντρο των Νέων Μουδανιών. Στις 11.00 π.μ., κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης, θα αναδειχθεί το θέμα της δενδροφύτευσης και της θετικής επίδρασής της στην κοινωνία. Οι νέοι θα συμμετάσχουν ενεργά φυτεύοντας δέντρα στην περιοχή, στέλνοντας ένα μήνυμα αλλαγής για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Επιπλέον, οι νέοι του Τοπικού Συμβουλίου θα εκπονήσουν μια λίστα με πολιτικές προτάσεις για την προώθηση πράσινων και βιώσιμων πρακτικών στην περιοχή τους, με στόχο την παρουσίασή τους σε εκπροσώπους του Δήμου.

.

Το έργο YOUTH REACTION υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΙΑΣΙΣ ΑμΚΕ και εταίρους την ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον OΡΙΖΟΝΤΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Horizon-Center of Research, Technology and Innovation).

.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

.