ΟΤΑΝ ΤΟ “ΜΑΖΙ” ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ!

.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Με άλλα λόγια, χρειάζονται ο ένας τον άλλο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους αλλά και να ανθίζουν, να βιώνουν μια ζωή με νόημα και ικανοποίηση τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Βασική τους ανάγκη είναι η ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν σε μία δυαδική σχέση, μία ομάδα αλλά και στην κοινότητα, έτσι ώστε μέσα από τη σύνδεσή τους με άλλους ανθρώπους να είναι σε θέση να θρέψουν την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα τους (Roffey, 2012). Ειδικότερα, οι Reis και Gable (2003) υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις αποτελούν την κυριότερη πηγή ευημερίας και ικανοποίησης από τη ζωή. Η δημιουργία σχέσεων αποτελεί πηγαία τάση των ατόμων σε κάθε στάδιο της ζωής τους, ακόμη από τον πρωταρχικό δεσμό στη βρεφική ηλικία, μέχρι τους πρώτους φίλους στην παιδική ηλικία, την αίσθηση ανήκειν στην περίοδο της εφηβείας, την ανάπτυξη των γονεϊκών, επαγγελματικών αλλά κι ερωτικών σχέσεων.

.

Όπως διαφαίνεται και στη θεωρία PERMA για τα συστατικά της ψυχικής άνθησης (θετικά συναισθήματα, δέσμευση, θετικές σχέσεις, αίσθηση νοήματος, επιτεύγματα), οι θετικές σχέσεις αποτελούν πυρηνικό στοιχείο της ευημερίας. Μάλιστα, ο Seligman (2011) υποστηρίζει πως είναι αξιοσημείωτο, ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αναζητούν και να διατηρούν θετικές σχέσεις, ακόμη κι όταν δεν έχουν αναπτύξει κανένα από τα άλλα στοιχεία του ευ ζην σε υψηλό επίπεδο. Συνεπώς, οι άνθρωποι λαμβάνουν, μοιράζονται και μεταδίδουν συναισθήματα, και μεταξύ άλλων θετικότητα σε άλλους μέσω των σχέσεων που δημιουργούν (Easterlin, 2003; Papa & Bonanno, 2008). Ειδικότερα, η θεωρία της διεύρυνσης και δόμησης των θετικών συναισθημάτων, σύμφωνα με την Fredrickson (1998) περιγράφει ότι, με την πάροδο του χρόνου οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες θετικών συναισθημάτων επιτρέπουν στους ανθρώπους να διευρύνουν τη σκέψη και την προσοχή τους, χτίζοντας κοινωνικούς, ψυχικούς και σωματικούς πόρους, οι οποίοι αποτελούν “κλειδιά” για την ενίσχυση της ευημερίας τους. Επομένως, θα λέγαμε ότι τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την αίσθηση της ενότητας των ανθρώπων με τους οικείους τους, την εμπιστοσύνη και την ποιότητα των σχέσεων (Dunn & Schweitzer, 2005).

.

Επιπλέον, οι θετικές σχέσεις είναι πλούσιες σε συναισθηματικό περιεχόμενο κι αποτελούν πυρήνα χαράς για την ανθρώπινη ζωή (Ryff, 2014). Υποστηρίζουν την ανάπτυξη μέσα από τις αντιξοότητες, βοηθώντας τα άτομα όχι μόνο να απομακρυνθούν από τις αρνητικές συνέπειες του στρες, αλλά και να απολαμβάνουν τη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι η αντιλαμβανόμενη υποστήριξη από τις θετικές σχέσεις συνδέεται με υψηλά επίπεδα ευημερίας, περισσότερο από κάθε άλλη μεταβλητή (Tan & Lee, 2017). Ακόμη, η κοινωνική υποστήριξη σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης κι αυτοαποτελεσματικότητας (Freeney, 2007), τη βίωση περισσότερων θετικών συναισθημάτων (Fredrickson, 2009) και την αύξηση των συναισθημάτων ηρεμίας κι ασφάλειας (Kane et al., 2012). Ταυτόχρονα, συνδέεται με μείωση της δυσφορίας, των επιπέδων κατάθλιψης και των δυσμενών επιπτώσεων του στρες (Caron & Liu, 2011), καθώς και με την ανεύρεση νοήματος στη ζωή των ατόμων (Hicks & King, 2009). Τέλος, το υγιές κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο σχετίζεται με την υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών υγείας (Jackson et al., 2015), καθώς επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό, νευρο- ενδοκρινολογικό και καρδιαγγειακό σύστημα (Uchino, 2009), ενώ παράλληλα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (Uchino, 2006).

.

Κλείνοντας, θα αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική βιωματική άσκηση, η οποία είναι εφικτό να εφαρμόζεται στην καθημερινότητά, ως μια <<ένεση >> τόνωσης των σχέσεων μας. Η άσκηση αυτή ονομάζεται “Πέντε μαγικές ώρες” κι έχει σχεδιαστεί, ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση κυρίως, των ερωτικών αλλά και κάθε είδους σχέσεων.

.

Βασίζεται στη συλλογιστική ότι, κάθε στενή διαπροσωπική σχέση χρειάζεται χρόνο κι ενεργό εποικοδομητική συμπεριφορά, προκειμένου τα μέλη να βιώνουν αμοιβαία ικανοποίηση από αυτή. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Gottman & Silver, 1999), έχει διαπιστωθεί ότι οι σύντροφοι των ευτυχισμένων γάμων κι ερωτικών σχέσεων που ακμάζουν, αφιερώνουν τουλάχιστον πέντε ουσιαστικές ώρες κάθε εβδομάδα σε συμπεριφορές που ενδυναμώνουν και τροφοδοτούν τη σχέση τους.

.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε μαγικές ώρες μπορούν να διαμοιραστούν και να εφαρμοστούν:

  1. στον αποχαιρετισμό, με την επίδειξη ενεργού ενδιαφέροντος ώστε να ανακαλύψετε κάτι με το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί ο σύντροφός σας μέσα στην ημέρα, ενόσω δε θα είστε μαζί,
  2. στην επανένωση, αφιερώστε χρόνο για να ανακαλύψετε πώς πήγε η μέρα του συντρόφου σας,
  3. με τη εκδήλωση θαυμασμού/ εκτίμησης, βρίσκοντας καθημερινά κάτι να θαυμάσετε ή να εκτιμήσετε στο σύντροφό σας και μοιραστείτε ανοιχτά μαζί του αυτόν το θαυμασμό,
  4. με την εκδήλωση τρυφερότητας, μέσω της έκφρασης με φιλιά, αγγίγματα και παιχνιδιάρικη διάθεση και τέλος,
  5. με το κλείσιμο ραντεβού, αφιερώνοντας αποκλειστικό χρόνο στο σύντροφό σας.

.

ΛΙΘΟΞΟΪΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Θετικής Ψυχολογίας,

Ασκούμενη στο “Iasis | At Centro”

.

Βιβλιογραφία

  1. Κατακτώντας την Ευημερία. Θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις, Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

.