Στον σημερινό απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η επαγγελματική εξουθένωση έχει γίνει ένα διάχυτο ζήτημα που επηρεάζει τα άτομα σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Ορίζεται ως μια κατάσταση χρόνιας σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που μπορεί να προκύψει από την παρατεταμένη έκθεση στο στρες, τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και την έλλειψη επαρκούς χρόνου αποκατάστασης.

.

Η εξουθένωση μπορεί να προέλθει από πολλούς παράγοντες, προσωπικούς και επαγγελματικούς. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και η έλλειψη ελέγχου πάνω στην εργασία μπορούν να συμβάλουν σε αισθήματα εξουθένωσης. Επιπλέον, η έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους ή τους προϊστάμενους, η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι αντικρουόμενες αξίες μεταξύ ενός ατόμου και του εργασιακού του περιβάλλοντος μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Άλλοι παράγοντες όπως η τελειομανία, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και το ιστορικό χρόνιου στρες μπορεί επίσης να αυξήσουν την ευαλωτότητα στην επαγγελματική εξουθένωση.

.

Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τα άτομα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, διαταραχές ύπνου, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, αισθήματα κυνισμού και αποστασιοποίησης, μειωμένη παραγωγικότητα και απώλεια ενθουσιασμού για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και προβλήματα σωματικής υγείας.

.

Η αντιμετώπιση της εξουθένωσης απαιτεί έναν συνδυασμό αυτογνωσίας, αυτοφροντίδας και προληπτικών βημάτων. H αναγνώριση της παρουσίας της επαγγελματικής εξουθένωσης και των επιπτώσεών της στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να δώσει κανείς προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές κάτι που περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων, την εκμάθηση να λέμε όχι και την αναζήτηση υποστήριξης από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση, όπως ο διαλογισμός ή η ενασχόληση με χόμπι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες. Τα τακτικά διαλείμματα, η καλή υγιεινή του ύπνου και η υιοθέτηση συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης.

.

Η αναγνώριση της επαγγελματικής εξουθένωσης ως σοβαρού ζητήματος και η λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του είναι ζωτικής σημασίας τόσο για άτομα όσο και για οργανισμούς. Δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, θέτοντας όρια, αναζητώντας υποστήριξη και εφαρμόζοντας προληπτικά μέτρα, τα άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και να προστατεύσουν την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Σημαντικό είναι να αναγνωρίσει κάποιος οτι η εξουθένωση δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά μάλλον ένα μήνυμα για να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητες και να κάνει θετικές αλλαγές για να αποκαταστήσει την ισορροπία και τη ζωτικότητα στη ζωή του.

.

Σαλτσίδου Ιωάννα

Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια, IASIS | At Work

.