ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχει στην άσκηση πεδίου Μέδουσα 2024 κατά της εμπορίας ανθρώπων

.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της συμμετείχε στην διεθνή άσκηση πεδίου Μέδουσα 2024 κατά της εμπορίας ανθρώπων η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τέλεσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετείχε μέσω των υπηρεσίων ΙΑΣΙΣ|Υπατία και ΙΑΣΙΣ|At Centro, στο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παροχής Α’ Βοηθειών Ψυχικής Υγείας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ενώ, παράλληλα μέσω του πρόγραμματος Fabric Republic δημιούργησε tote bags για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίες προέρχονταν από ανακυκλώμενα υλικά. Στόχος της ενέργειας ήταν να δημιουργηθούν μοναδικές tote bags, στέλνοντας το μήνυμα ότι κάθε ιστορία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, κάθε βιώμα είναι μοναδικό και ξεχωριστό και χρήζει εξατομικευμένης υποστήριξης.

.

Η άσκηση πεδίου Μέδουσα 2024, αποτελεί συνέχεια τις επιτυχημένης άσκησης «Μέδουσα 2022» και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-24 Μαΐου 2024. Περιλαμβάνει φαινόμενα Σεξουαλικής Εμπορίας Ανθρώπων, Εργασιακής Εμπορίας Ανθρώπων και Digital Trafficking και θα διαδραματιστεί ταυτόχρονα σε πολλαπλές τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπηρεσία Ασύλου), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία, Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, Ειδικές Δυνάμεις, Αξιωματικοί Ασφαλείας), το Υπουργείο Εξωτερικών (Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG-HOME, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) η Interpol, η Europol, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί του Κόσμου, η Α21και η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

.

Συμμετείχαν σε πραγματικό χρόνο οι Διπλωματικές Αποστολές των Η.Π.Α Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Κίνας και Ουκρανίας.

.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.

.

.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

.

.