ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Culture against hate speech and fake news» Impact Hub of Athens, 4-5 Ioυνίου 2021

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση διαπολιτισμικού χαρακτήρα «Culture against hate speech and fake news» στο Impact Hub of Athens, 4 και 5 Ιουνίου 2021. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής – ΒΙΟ (www.biopolitics.gr) σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Avantgarde (www.avantgardecentre.gr), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ με τίτλο ProDialogue – Combating hate speech and fake news through the intercultural dialogue of citizens.

Η προσπάθεια αυτή είχε ως στόχο Έλληνες και Ρώσοι εικαστικοί από τον χώρο της χειροποίητης κούκλας και της φωτογραφίας να εκθέσουν τα έργα τους από κοινού και να αναπτύξουν μέσω της τέχνης τους έναν διαπολιτισμικό διάλογο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Παράλληλα, στόχος ήταν να προβληθεί το παγκόσμιο μήνυμα του «βιο-πολιτισμού» – μιας από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ΒΙΟ από το 1985 – εστιάζοντας στην αξία της διαφορετικότητας και του αγαθού του βίου ως ενωτικού κρίκου που συνδέει την ανθρωπότητα με κάθε μορφή ζωής. Επίσης, στις 5 Ιουνίου, η ΒΙΟ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνοντας τα BIO THINKTANK DIALOGUES με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν συμμετέχοντες από 8 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία [τ. FYROM] Ουγγαρία). Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ευστράτιος Σουμπασάκης, Πρόεδρος της ΒΙΟ, η Isabelle Jahn, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και Πρόεδρος του φορέα Kontaktefür Europa e.V., ο Αλεξάντρ Χομένκο, Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Ρωσικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα «Ρωσικό Σπίτι», η Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Αντιπρόεδρος του Avantgarde, και ο Ευθύμιος Μπάκας, τ. Γενικός Γραμματέας Διαβίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Ειδικοί προσκεκλημένοι της έκθεσης που παρουσίασαν τα έργα τους στον χώρο της κούκλας ήταν οι αναγνωρισμένοι εικαστικοί Κωνσταντίνα Μώρου, Ναταλία Νταβίντοβα, Αλίνα Τσιρκόβα, Κατερίνα Μητράκου, και ο διάσημος καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Χαρίτος (Χαρίδημος). Ο χώρος της φωτογραφίας εκπροσωπήθηκε από την φωτογράφο Νικόλ Μπαρτζώκα με Concept Editor τον Δημήτρη Γραμματικογιάννη, ενώ συμμετείχε και η Benetton Greece. Η ΒΙΟ απένειμε διάκριση Τιμής Ένεκεν στις συμμετέχουσες εικαστικούς, καθώς και στην Ελβίνα Τσαντεκίδη, που αγκάλιασαν θερμά και υποστήριξαν έμπρακτα τοεγχείρημα αυτό.

*Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης προστασίας κατά του Covid-19.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.biopolitics.gr και στον λογαριασμό μας στο Facebook

  

Φωτογραφίες εκδήλωσης: Ευγενία Κριτσέφσκαγια & Ολένα Γκλάντκιχ