Πώς ο αθλητισμός βοηθά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας;

.

Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική, την ψυχολογική και την κοινωνική μας ευημερία. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε. Βοηθά επίσης στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος, σχετιζόμαστε με τους άλλους και κάνουμε συνειδήτες επιλογές. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως την ενήλικη ζωή.

.

Ο αθλητισμός ενισχύει τη γενική υγεία και προσφέρει πολλά οφέλη. Ο αθλητισμός ωφελεί και την ψυχική υγεία. Ο αθλητισμός κάνει τον άνθρωπο πιο χαρούμενο ή λιγότερο αγχωμένο. Τα αθλήματα ηρεμούν το μυαλό, ενισχύουν τους μυς και βελτιώνουν τη συνολική ευεξία.

.

Πώς ο αθλητισμός βοηθά την ψυχική υγεία;

.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός είναι εξαιρετικός για τη σωματική υγεία. Όμως, ο αθλητισμός έχει και πολλά ψυχολογικά οφέλη.

  • Βοηθάει στη καταπολέμηση του στρες. Περίπου το 75% έως 90% των επισκέψεων σε γιατρό αφορούν ασθένειες που σχετίζονται με το στρες. Ο αθλητισμός βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Η άσκηση προκαλεί το σώμα να απελευθερώνει ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό που ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες. Μειώνει επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 έως 30 λεπτά άσκησης κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι.
  • Παράγουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η συμμετοχή σε αθλήματα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Οι ερευνητές μελέτησαν 9.688 παιδιά που είχαν κακές παιδικές εμπειρίες, όπως σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ή συναισθηματική παραμέληση. Διαπίστωσαν, ότι εκείνα τα παιδιά που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα είχαν καλύτερη ψυχική ευεξία όταν ήταν ενήλικες.
  • Ενίσχυση της ψυχικής υγείας με ομαδικά αθλήματα. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία από τα ατομικά αθλήματα. Ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιζαν τένις και netball σε κλαμπ, είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνες που ασκούνταν μόνες, όπως το περπάτημα ή με άσκηση στο γυμναστήριο. Δεν υπήρχαν διαφορές στη σωματική υγεία μεταξύ των δύο ομάδων. Μια μελέτη σε έφηβους αθλητές διαπίστωσε ότι όσοι έπαιξαν μεμονωμένα αθλήματα πιο πιθανό να ανέφεραν ότι είχαν άγχος και κατάθλιψη. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ότι όσοι ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα συχνά παίζουν για διασκέδαση. Τα ατομικά αθλήματα δεν απαιτούν άλλο άτομο να αγωνιστεί μαζί και μπορεί να κάνει τον αθλητή να βιώσει περισσότερο άγχος παρά απόλαυση.
  • Βοηθάει στην καταπολέμηση του εθισμού. Μια μελέτη σε Νορβηγούς εφήβους διαπίστωσε ότι όσοι έπαιζαν σε ομαδικά αθλήματα ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίσουν τσιγάρα και να κάνουν χρήση κάνναβης ως ενήλικες. Ερευνητές στην Κορέα συνέστησαν τη χρήση αθλημάτων για να βοηθήσουν τους εφήβους να καταπολεμήσουν τον εθισμό στο διαδίκτυο.
  • Βοηθάει στην διαχείριση της κατάθλιψης. Ο αθλητισμός βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής. Η άσκηση βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική με την τυπική αντικαταθλιπτική θεραπεία σε μια μελέτη, με μέτριες ποσότητες άσκησης να βοηθούν στη βελτίωση της κατάθλιψης.
  • Βελτίωση σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει εάν υπάρχει μια σοβαρή ψυχική ασθένεια όπως η σχιζοφρένεια. Βελτιώνει ορισμένα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας κινήτρων και των δυσκολιών στη σκέψη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό με άλλα συμπτώματα όπως οι παραισθήσεις.

.

Ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ και το βόλεϊ μπορεί να είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία αλλά και την σωματική δραστηριότητα. Η δημιουργία φιλιών μέσω χόμπι είναι γνωστό ότι βοηθά στην κατάθλιψη και ανακουφίζει το κοινωνικό άγχος. Αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν ένταξη σε ένα νέο περιβάλλον, διαλύοντας την τυπική ρουτίνα.

.

Ζαγαρέλου Μαρίνα, φοιτήτρια Ψυχολογίας,

Εθελόντρια “IASIS | Αt Centro”

.

Πηγές:

  1. Myriad Neuroscience and GeneSight .(2023). https://genesight.com/blog/patient/the-best-types-of-exercise-for-mental-health/#:~:text=Team%20sports%20such%20as%20basketball,depression%20and%20ease%20social%20anxiety.
  2. National Center for Chronic Disease Prevention. (2023). https://www.cdc.gov/mentalhealth/learn/index.htm#:~:text=Mental%20health%20includes%20our%20emotional,childhood%20and%20adolescence%20through%20adulthood
  3. WebMD Editorial Contributors. (2021). https://www.webmd.com/mental-health/benefits-of-sports-for-mental-health