Αθήνα, 02/11/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.

Η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ στο πλευρό των προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ανθρωπιστική αποστολή στην Αρμενία

.

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου αναχώρησε η αποστολή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με προορισμό την Αρμενία και με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με το International Humanitarian Aid Foundation (IHAF) παρέδωσε τέσσερις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο Γερεβάν της Αρμενίας με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines. Η αποστολή πραγματοποιείται σε άρρηκτη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και τη Διεύθυνση Ζ2 Αναπτυξιακών και Ανθρωπιστικών Δράσεων/Έργων, το Υπουργείο Υγείας και τον Υφυπουργό Υγείας, αρμόδιο για θέματα Ψυχικής Υγείας κο Δημήτρη Βαρτζόπουλο, την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργειου Εσωτερικων και Εξωτερικων της Αρμενίας.​
.

.

Η αποστολή συνοδεύεται από εξειδικευμένο κλιμάκιο επαγγελατιών της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με εμπειρία στην παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσεων. Η παρουσία του κλιμακίου στην ευρύτερη περιοχή έχει διττό σκοπό αφενός την παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ανακούφισης στους πληγέντες και αφετέρου την εκπαίδευση των τοπικών επαγγελματιών που συνδράμουν στην ανακούφιση των προσφύγων με την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας καθώς και την καταγραφή αναγκών. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Κοινωνικών Λειτουργών Αρμενίας.

.

Παράλληλα, την ανθρωπιστική αποστολή υποστηρίζει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αρμενία. Κατά την άφιξη της αποστολής μας και την παράδοση 4 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στην κυβέρνηση της Αρμενίας, παρευρέθησαν ο κος Ευάγγελος Τουρνακης, Πρέσβης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αρμενία, ο κος Εμμανουήλ Ασημακόπουλος, Πρόξενος της Ελλάδας στην Αρμενία καθώς και Υπουργοί της Αρμένικης Κυβέρνησης.

.

Η αποστολή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ θα παραμεινει στην Αρμενία έως τις 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες.

.

Σε κάθε ανάγκη θα είμαστε εκεί σε κάθε σημείο της γης. ​ ​ Σε κάθε άνθρωπο θα μας οδηγεί πάντα η αλληλεγγύη ώστε κανείς να μη μείνει μόνος, κανείς να μη νιώσει αβοήθητος.

.

Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρο της Α.μ.Κ.Ε. ΙΑΣΙΣ βρίσκεται ο άνθρωπος. Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

.

Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων του φορέα υπολογίζεται από το 2006 έως σήμερα σε περισσότερα από 600.000 άτομα.

.