Σεισμός Τουρκία: Εθελοντές στο πλευρό των πληγέντων

.

Οι ανάγκες είναι πολλαπλές και η συνεισφορά όλων πολύτιμη για την υποστήριξη και ανακούφιση των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα.

.

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι γείτονες μας από τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας στάθηκαν τα επτά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΙΑΣΙΣ προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα θύματα του πολέμου καθώς και τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

.

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

«Στις 20 Φεβρουαρίου, η επταμελής αποστολή μας κατέφθασε στην περιοχή Χατάι έτοιμη να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξει τους συνανθρώπους μας που έγιναν μάρτυρες των φονικών σεισμών, βίωσαν την απώλεια της θαλπωρής των σπιτιών και των οικογενειών τους. Η εξειδικευμένη μας ομάδα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς προσέφερε ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα θύματα και παρείχε ανακούφιση. Παράλληλα στην Ελλάδα, έτρεχε η πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, η οποία είχε συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο.

.


Η δράση μας ξεκίνησε με την άφιξή μας στην Τουρκία, όπου με τη βοήθεια του κυρίου Γιάννη από τον Π.Σ. Αντιοχειτών Ελλάδος συναντήσαμε στη Μερσίνη τον Φώτη, εθελοντή της περιοχής, ο οποίος άνοιξε το σπίτι του σε 10 άτομα ώστε να βρουν προσωρινή στέγη. Έπειτα, συναντήσαμε τον Πατέρα Σπυρίδωνα της St Gabriel and St Michael Greek Orthodox Church ο οποίος έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1200 άτομα από τη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός σεισμός. Και λίγο αργότερα επισκεφθήκαμε τον Father Roshan της St. Anthony Latin Catholic Church από την Ινδία.»

Συγκλονιστικές εικόνες και άνθρωποι που θέλουν να επιβιώσουν από τα χαλάσματα

​Παράλληλα, γνωρίσαμε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους τόσο από τις πληγείσες περιοχές ​ της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Βρεθήκαμε με ανθρώπους από την Πολωνία, την Ινδία, την Ιταλία, την Συρία και είχαμε όλοι ένα κοινό παρονομαστή, την ενότητα.

Επόμενη στάση μας, η Αντιόχεια. Συναντήσαμε μια ολόκληρη κοινότητα να φιλοξενείται σε πρόχειρα καταλύματα με την ελπίδα να γυρίσει σπίτι της.

«Θα ξαναχτίσω κάθε σπίτι με τα ίδια μου τα χέρια, με ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί εκεί είναι το σπίτι μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλου, θα περιμένουμε», μοιράστηκε μαζί μας ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της περιοχής.
Με τη σειρά του ο ιερέας Παύλος, μας εξέφρασε πως προσπαθεί καθημερινά να υποστηρίξει την κοινότητα με όσα μέσα διαθέτει και παράλληλα να ανακουφίσει όσους βίωσαν την απώλεια μελών της οικογένειας τους. 

Στη συναναστροφή μας με τα θύματα και τις οικογένειές τους, οι περισσότεροι μας εκμυστηρεύτηκαν ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια και πως ο παραμικρός ήχος, τους δημιουργούσε ταραχή.

Εμείς με τη σειρά μας, αφουγκραστήκαμε την αγωνία, τις ανάγκες και τον πόνο τους. Ένας πόνος που παραμένει έντονος σήμερα και τους θυμίζει τη μάχη που έδωσαν μέσα στα ερείπια αναζητώντας εναγωνίως τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σε αυτή την τραγωδία στοχεύσαμε να επαναφέρουμε την ύπαρξη της ελπίδας.

Οι ανάγκες είναι πολλαπλές και η συνεισφορά σας πολύτιμη ώστε να παρέχουμε υποστήριξη και ανακούφιση σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.» 

​Αναλυτικότερα, οι ανάγκες σε είδη:

 • Σκηνές, Κουβέρτες, Υπνόσακοι, Στρώματα για σκηνές
 • Γεννήτριες, power banks, φανάρια χειρός
 • Τρόφιμα μακράς διαρκείας-κονσέρβες (όχι χοιρινό), γάλατα εβαπορέ, μακαρόνια, μπισκότα, παιδικές τροφές, κλπ
 • Προϊόντα υγιεινής, πάνες, σερβιέτες
 • Θερμός
 • Ρουχισμός
 • Είδη Ένδυσης ( Γάντια, Κασκόλ, Σκουφάκια, Κάλτσες, Εσώρουχα)
 • Μπότες-Γαλότσες

​Βασικά Σημεία Συγκέντρωσης:

 • ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ: Πολυβίου Δημητρακοπούλου 18, Άνω Πατήσια, 10:00 – 20:00.
 • Connect your City: Άτλαντος 22, Αθήνα, 10:00 – 16:00.
 • Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας & Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου της ΠΕΨΑΕΕ, Ηπείρου 41, Αθήνα, 10:00 – 16:00.
 • Κέντρο Ημέρας ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ: Πατησίων 68 & Κότσικα 2, Αθήνα, 10:00 – 16:00.
 • ΕΠΑΨΥ, Σαλαμίνως 36 Μαρούσι, 10:00 – 16:00.
 • Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Αφροδίτης 1-3 και Αριστείδου, Καλλιθέα, 10:00 – 16:00.
 • Οικοτροφείο Αλθαία, Παναγίας Πλατανιάς 6-8, Ταύρος, 10:00 – 16:00.

​Γραφεία ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ Θεσσαλονίκη:

 • Αλεξάνδρου Σβώλου 47, 10:00 – 16:00.

​Βόρεια Εύβοια:

 • Εξοχικό Κέντρο Αγίας Άννας, 09:00 – 13:00

.

​Παράλληλα, η παρέμβαση της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη 1200 Αντιοχειτών συνεχίζεται ενώ σε όσους βρουν καταφύγιο ή/και προσωρινή στέγη στην Ελλάδα πρόκειται επίσης να λάβουν υποστήριξη.

.