ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός της εναρκτήριας εκδήλωσης του προγράμματος «ΥOUTH REACTION» Active citizens fund και ο αντίκτυπός του στο Δήμο Σερβίων

.

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund με τίτλο YOUTH REACTION (YOUTH in REmote areas become ACTive citizens and take actION) έχει ως στόχο την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

.

Συγκεκριμένα, νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, που κατοικούν στους Δήμους Ζίτσας, Σερβίων, Νέας Προποντίδας και Νάξου, θα εκπαιδευτούν πάνω στους τρόπους εμπλοκής με τα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα συγκροτήσουν Συμβούλια Νέων, όπου θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τέλος, θα συν-διαμορφώσουν μία τοπική ατζέντα με προτάσεις πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν στους Δήμους στους οποίους κατοικούν.

.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έργου, θα παραχθούν τα επιπρόσθετα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Δημιουργία μεθοδολογίας ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων στα κοινά
  • Κατασκευή προγράμματος κατάρτισης και εκπαιδευτικού υλικού για τους νέους
  • Υλοποίηση e-learning προγράμματος για τους νέους
  • Παρουσίαση της αναπτυχθείσας τοπικής ατζέντας στο Δήμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ανοιχτού διαλόγου

.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τη 2η βδομάδα του Φεβρουαρίου, υλοποιήθηκε το Youth Reaction Week, όπου πραγματοποιήθηκε μία σειρά από 3 εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τους τρόπους κινητοποίησης και ενδυνάμωσης νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις λειτούργησαν ως έναυσμα για τη χαρτογράφηση των αναγκών των περιοχών και τον εντοπισμό νέων που θα ηγηθούν των Συμβούλιων Νέων και θα δράσουν για να φέρουν θετική αλλαγή στο περιβάλλον τους, εκπροσωπώντας όλες τις φωνές της νεολαίας της περιοχής.

.

Το Youth Reaction Week «επισκέφθηκε» και το Δήμο Σερβίων. Το απόγευμα της Τετάρτης 08 Φεβρουαρίου 2023, έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος YOUTH REACTION, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Σερβίων, προσεγγίζοντας το θέμα της ενεργοποίησης και υποστήριξης των νέων μέσα από την προώθηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη.

.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η εναρκτήρια εκδήλωση υλοποιήθηκε με βάση τα πρότυπα της Βιωματικής Μη Τυπικής Μάθησης, με σκοπό να φέρει τους συμμετέχοντες σε άμεση επαφή με τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του εμπειρίες και ανάγκες.

.

Το έργο YOUTH REACTION παρουσιάστηκε μέσω της ανακαλυπτικής, διερευνητικής και αφηγηματικής τεχνικής με στόχο τη βέλτιστη προσέγγιση των αναγκών της περιοχής με βάση τις δυνατότητες του έργου. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές προώθησης της ιδιότητας ενεργού πολίτη ανάμεσα σε νέους. Μια από τις πρακτικές που ξεχώρισε με βάση τα σχόλια των συμμετεχόντων, ήταν η μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «YOUROTRIP», στο οποίο δημιουργήθηκαν εθνικά Συμβούλια Νέων με σκοπό τη σύσταση προτάσεων Ευρωπαϊκού βεληνεκούς και την παρουσίασή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2022.

.

Από την άλλη, η συλλογή των αναγκών πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδραστικής τεχνικής του World Café, ενεργοποιώντας έτσι την πολυεπίπεδη δομημένη επικοινωνία των συμμετεχόντων ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ομαδική εργασία ανάπτυξη ενός προσχέδιου δράσεων και επόμενων βημάτων.

.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση έλαβαν μέρος νέοι, εκπρόσωποι του Δήμου και υπεύθυνοι χάραξης τοπικής πολιτικής, αλλά και εκπρόσωποι Κοινωνίας των Πολιτών και Φορέων. Μεταξύ των συμμετεχόντων, την τιμητική παρουσία έδωσε ο Δήμαρχος, Χρήστος Ελευθερίου και ο Αντιδήμαρχος Οικονομιών, Καλλίνικος Χολέβας.

.

Μέσω της εναρκτήριας εκδήλωσης προσεγγίστηκε μια ευάριθμη ομάδα 20+ συμμετεχόντων, η οποία όμως θα ηγηθεί του Τοπικού Συμβούλιου Νέων και θα κινητοποιήσει τους υπόλοιπους νέους της περιοχής.

.

Λάβαμε θερμά σχόλια για το παρόν εγχείρημα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας με σκοπό τη σύσταση του Τοπικού Συμβούλιου Νέων, την εκπαίδευση των μελών της και τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Σχέδιου Δράσης και μιας Τοπικής Ατζέντας με προτάσεις πολιτικής.

.

Το έργο YOUTH REACTION υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΙΑΣΙΣ ΑμΚΕ και εταίρους την ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον OΡΙΖΟΝΤΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Horizon-Center of Research, Technology and Innovation).

.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής

.