Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καθημερινότητά του είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Συνήθως οι φροντιστές είναι οι οικογένειες, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα αναφορικά με τις ανάγκες του ατόμου που φροντίζουν. Οι γονείς αλλά και όλοι οι φροντιστές χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητά τους.

 

Σε περιόδους σημαντικών αλλαγών, όπως η περίοδος αυτή που βιώνουμε, η ρουτίνα μας διακόπηκε απότομα. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις καταστάσεις, να προσαρμοστούμε και να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε μια νέα ρουτίνα, ώστε μέσα σε αυτή να είμαστε λειτουργικοί και παραγωγικοί.

 

Όντας πολλές ώρες μέσα στο σπίτι είναι φυσιολογικό να εμφανιστούν ανάμεικτα και κλιμακούμενα συναισθήματα και για αυτό χρειάζεται να βρούμε τρόπους να κατευνάσουμε τις εντάσεις.

 

Είναι σημαντικό όλα τα μέλη να έχουν ένα συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Λίγο χρόνο για χαλάρωση, για μια δημιουργική δραστηριότητα, για προσωπική περιποίηση.

 

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι μαζί με το μέλος που φροντίζετε.

 

  • Εστίαση στο ΕΔΩ και ΤΩΡΑ για διαχείριση του stress.

 

Το να εστιάζεις το μυαλό σου σε αυτό που κάνεις εδώ και τώρα σε βοηθάει να ηρεμήσεις και να ζήσεις στο σήμερα.

 

Ένας απλός τρόπος για να ηρεμήσουμε σε μια κατάσταση έντασης είναι να εισπνεύσουμε σαν να μυρίζουμε ένα λουλούδι ευωδιαστό και να φυσήξουμε σαν να φυσάμε τα κεράκια στην τούρτα μας. Καθώς κάνουμε αυτό εστιάζουμε στην αναπνοή μας και γύρω μας σε όσα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Παρατηρούμε τι υπάρχει γύρω μας, τι μυρίζουμε, τι ακούμε, τι μπορούμε να πιάσουμε και να το επεξεργαστούμε με περισσότερη προσοχή. Δοκιμάστε το και κάντε το μαζί και με το άτομο που φροντίζετε.

 

Ένας δημιουργικός τρόπος εστίασης σε ένα έργο με ταυτόχρονη αίσθηση χαλάρωσης και απόσβεσης των αρνητικών συναισθημάτων είναι η ζωγραφική.

 

Χρωματίζοντας mandala δίνεται η δυνατότητα της συγκέντρωσης, της επαφής με το υποσυνείδητο, της χαλάρωσης και της καταπολέμησης του στρες. Είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί με το άτομο που φροντίζετε. Μπορείτε εάν το επιθυμείτε να ανάψετε κεριά και να βάλετε χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής των mandala.

 

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε mandala για να εκτυπώσετε και να χρωματίσετε.

 

Free Circle Mandala Vector Design Image

 

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΡΟΥΤΙΝΑ

 

Πολύ σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μια νέα ρουτίνα που θα βοηθάει τόσο εσάς όσο και το μέλος που φροντίζετε να έχετε από κοινού τον έλεγχο της καθημερινότητας σας. Συγκεκριμένες και σταθερές ώρες γευμάτων, ώρες δραστηριοτήτων και ώρες απασχόλησης με οικιακές εργασίες δημιουργούν την αίσθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας εντός σπιτιού. Δίνετε τη δυνατότητα στα άτομα που φροντίζετε να σας βοηθήσουν στις οικιακές εργασίες ακόμα κι αν δεν το κάνουν τόσο καλά (πχ δίπλωμα ρούχων, καθάρισμα επίπλου κ.α.). Αυτό θα δημιουργήσει συναισθήματα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης, με αποτέλεσμα πιο ήρεμο κλίμα μέσα στο σπίτι.

 

Επίσης ακούστε τις προτάσεις τους και εντάξτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα νέες δραστηριότητες που άπτονται των ενδιαφερόντων τους. Προσπαθήστε να μην επιβάλετε ένα πρόγραμμα, αλλά να το συζητήσετε και να έρθετε σε συναίνεση για αυτό. Το πρόγραμμα είναι σημαντικό να είναι σταθερό και να τηρείται με συνέπεια.

 

Μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα, το οποίο να είναι σε εμφανές σημείο και που ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που θα ορίσετε να μπορείτε να συζητάτε εάν εξυπηρετεί τις ανάγκες σας ή θέλετε να κάνετε αλλαγές (Μπορείτε να εκτυπώσετε και συμπληρώσετε το πρότυπο που ακολουθεί)

C:\Users\Name4\Downloads\Bi-color Photo Diary Printable WorksheetBi-color Photo Diary Printable Worksheet.jpg

 

Μια δραστηριότητα ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι αυτή των «ευχάριστων αναμνήσεων».

 

 

Σκεφτείτε καταστάσεις που έφεραν μεγάλη χαρά στη ζωή σας. Θυμηθείτε μία από τις πιο χαρούμενες καταστάσεις στη ζωή σας και προχωρήστε σε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε καταγράφοντας όλες τις δυνάμεις και τα ταλέντα που χρησιμοποιήσατε σε αυτή την ειδική κατάσταση. Καταγράψτε στιγμές όμορφες που περάσατε με τον άνθρωπο που φροντίζετε. Καλά λόγια που ενδεχομένως έχετε ακούσει και ότι άλλο ευχάριστο θέλετε να θυμάστε. Αυτή η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει αν ανατρέξετε σε όσα έχετε γράψει, όταν βρεθείτε σε μια δυσάρεστη κατάσταση, όπου οι ευχάριστες αναμνήσεις, ως πηγή ενέργειας μπορούν να αναδείξουν δυνάμεις και ταλέντα που διαθέτετε, αλλά δεν μπορείτε να ανακαλέσετε, καθώς βρίσκεστε σε μια δυσάρεστη υπαρξιακή κατάσταση.

 

Αλπέρτη Ιωάννα, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συμβουλευτική Ψυχολόγος, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ