Με μεγάλη μας χαρά, σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διαδικτυακό Σεμινάριο με το Βρετανικό Προξενικό Δίκτυο Ελλάδας και Κύπρου, πάνω στο μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Έπειτα από το αίτημα το Προξενικού Δικτύου, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και οι Ψυχολόγοι-Εκπαιδεύτριες Ενηλίκων Χαρά Σπυροπούλου και Μαριάννα Αναγνωστοπούλου σχεδίασαν, διοργάνωσαν και έφεραν εις πέρας μια Διαδικτυακή Εκπαίδευση προς 14 διοικητικά στελέχη και μέλη του προσωπικού του Προξενείου, βασισμένο στο κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο μαστίζει την σημερινή κοινωνία, ειδικά μετά την έξαρση του COVID-19, όπου και παρατηρήθηκε μία αύξηση των περιστατικών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 

Κατά τη διάρκεια της Εκπαίδευσης και της Διαδικτυακής Συζήτησης μας, μιλήσαμε εκτενώς για την βία μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των βασικών χαρακτηριστικών του φαινομένου και των κατηγοριών, καθώς και για τις συνέπειες και τα πρώιμα σημάδια ανίχνευσης της ύπαρξης αυτής της μορφής βίας.

 

Επιπρόσθετα, μένοντας σταθεροί στον κύριο λόγο του εκπαιδευτικού αιτήματος του Προξενικού Δικτύου, συζητήσαμε λεπτομερώς και για την διαδικασία πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από πλευράς των επαγγελματιών, όπου κρίθηκε απαραίτητη η ενεργητική ακρόαση, η ορθή και μη-επικριτική αξιολόγηση του περιστατικού, καθώς και η ενεργός δράση, με σκοπό την παροχή βοήθειας.

 

Επιπλέον, έλαβε χώρα εκτενής ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, και τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα, αλλά και οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες, δύνανται να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, γύρω από το κοινωνικό αυτό ζήτημα.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι επαγγελματίες του Προξενικού Δικτύου συμμετείχαν ενεργά στην όλη διαδικασία συζήτησης, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους μας, μιας και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις και ιδέες, ως προς το πως προσεγγίζουμε τα περιστατικά βίας εντός μιας οικογένειας. Επίσης, σημαντικός πυλώνας αρωγής προς την διεξαγωγή του ενεργού διαλόγου αποτέλεσαν οι Μελέτες Περίπτωσης (Case Studies) βασισμένες σε αληθινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες δόθηκαν στους συμμετέχοντες, ώστε να τις αναλύσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους με την ομάδα, πάνω στα ζητήματα που εκείνες παρουσίαζαν. H χρήση Διαδικτυακών Εργαλείων ωφέλησε, επίσης, την ενεργό συμμετοχή και την αλληλεπίδραση των Εκπαιδευτριών με τους συμμετέχοντες.

Αισθανόμαστε, λοιπόν, την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά το Βρετανικό Προξενικό Δίκτυο Ελλάδος και Κύπρου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, σχετικά με την παροχή Ψυχοεκπαιδευτικών υπηρεσιών υποστήριξης και ενδυνάμωσης του προσωπικού του φορέα. Ελπίζουμε σε περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον!

 

Λίγα λόγια για το Βρετανικό Προξενικό Δίκτυο Ελλάδος και Κύπρου:

Η Βρετανική Πρεσβεία και το Προξενικό Δίκτυο στην Ελλάδα παρέχουν υπηρεσίες σε Βρετανούς υπηκόους που ζουν και επισκέπτονται την χώρας μας. Η κύρια προτεραιότητά του Δικτύου είναι να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε Βρετανούς υπηκόους. Το επίπεδο και ο τύπος βοήθειας που προσφέρει ο φορέας προσαρμόζονται αναλόγως για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Το προσωπικό του Προξενικού Δικτύου θα αξιολογήσει την ευπάθεια του ατόμου και θα στοχεύσει στην παροχή βοήθειας, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών του, όπως:

 

  • Παροχή συμβουλών και βοήθειας σε περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής ή σωματικής επίθεσης, καθώς και σε θύματα άλλων εγκλημάτων, σε άτομα που είναι ασθένησαν ή είναι στο νοσοκομείο.
  • Παροχή έγκαιρων και με ακρίβεια τοπικών πληροφοριών, ώστε οι Βρετανοί υπήκοοι να μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους εαυτούς τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λεπτομέρειες τοπικών δικηγόρων, διερμηνέων, γιατρών ή διευθυντών κηδείας.
  • Έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων έκτακτης ανάγκης.
  • Πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά χρημάτων μέσω εμπορικών παρόχων.
  • Πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με άλλους οργανισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να είναι σε θέση να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.
  • Επικοινωνία με την οικογένεια ή τους φίλους για λογαριασμό ενός ατόμου που έχει ανάγκη.

 

Επιπλέον, το Βρετανικό Προξενικό Δίκτυο συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, τον ταξιδιωτικό κλάδο, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους φορείς, με στόχο την παροχή ταχείας και αποτελεσματικής υποστήριξης μετά από μείζονα περιστατικά, τα οποία πλήττουν μεγάλο αριθμό Βρετανών υπηκόων.

 

Διαβάστε εδώ την ευχαριστήρια επιστολή της Πρόξενου 👉 letterhead