Νέα Γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής Βοήθειας για τον Covid19

Μία νέα Γραμμή Βοήθειας δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας με αφορμή την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής που οργανώθηκε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου, ΙΑΣΙΣ και ActionAid είναι η υποστήριξη των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και η αποσυμφόρηση και ανακούφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Μέσα από τη Γραμμή Βοήθειας προσφέρονται δύο τρόποι υποστήριξης. Ο πρώτος είναι η τηλεφωνική γραμμή 2120006400, την οποία μπορούν να καλούν όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα του νέου κορωνοϊού ή όσοι χρειάζονται πληροφορίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ενημέρωση αναφορικά με μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του ιού. Ο τηλεφωνητής καταγράφει το αίτημα και σε δεύτερο χρόνο τον φέρνει σε τηλεφωνική επαφή με γιατρό ή με κοινωνικό λειτουργό/ σύμβουλο.

 

Η συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής σχετίζεται με ενημέρωση αναφορικά με μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του ιού, καθοδήγηση ως προς τα σημεία εξυπηρέτησης του κοινού, συμβουλευτική σε θέματα που άπτονται της υγιεινής και των καταστάσεων κρίσεως, παροχή πληροφοριών σε ότι αφορά την παρουσίαση συμπτωμάτων και την καταπολέμηση της ασθένειας και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς, όπου αυτό κρίνεται εφικτό.

 

Ο δεύτερος τρόπος υποστήριξης αφορά αιτήματα ιατρικού χαρακτήρα τα οποία μπορούν να κατατεθούν μέσα από τη συνεργαζόμενη με τους Γιατρούς του Κόσμου πλατφόρμα, booking clinic. Στη συνέχεια όπως και με τη Γραμμή Βοήθειας θα γίνεται σύνδεση με γιατρό.

 

Η Γραμμή Βοήθειας λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-17:00, ενώ η πλατφόρμα της booking clinic, καταγράφει αιτήματα όλο το 24ωρο. H κλήση στη Γραμμή για να καταχωρηθεί το αίτημα έχει αστική χρέωση, ενώ το τηλεφώνημα όπου γίνεται η σύνδεση με τον/την γιατρό ή τον/την κοινωνικό/ή λειτουργό είναι δωρεάν. Η υποστήριξη της τηλεφωνικής επικοινωνίας υλοποιείται από την εταιρεία Mellon Technologies.

 

Η γενική διευθύντρια των ΓτΚ, Ευγενία Θάνου, αναφέρει σχετικά με την πρωτοβουλία πρωτοβουλία «η κοινωνία των πολιτών αποδεικνύει για ακόμη μία φορά  ότι είναι παρούσα και έτοιμη να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις όπως είναι, η περίοδος που διανύουμε.  Αυτό γίνεται πιο εύκολο εφόσον έχουν την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».  Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς δηλώνει: «οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία οφείλουν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας που λόγω των συνθηκών οδηγήθηκαν σε κατάσταση αποκλεισμού. Όλοι μαζί έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ, που τους υποστηρίζει όλους. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος!». Ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid αναφέρει: «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτή την έκτακτη κατάσταση που έχουμε βρεθεί όλοι, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Μόνο μέσα από συνεργασίες μπορούμε να φτιάξουμε μια αλληλέγγυα και ανθεκτική στις κρίσεις κοινωνία. Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες συμπράξεις ανακουφιστικού χαρακτήρα, ώστε να είμαστε στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη».

 

Ποιοι Είμαστε – Σύντομη Περιγραφή:

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 16 αντιπροσωπείες. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρο της Α.μ.Κ.Ε. ΙΑΣΙΣ βρίσκεται ο άνθρωπος. Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο φορέας έχει υποστηρίξει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περισσότερα από 500.000 άτομα σε κατάσταση ανάγκης.

 

Η ActionAid είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που δραστηριοποιείται σε 46 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την ίδρυσή της το 1972, δουλεύει για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια κι αδικία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ως ενεργοί πολίτες του κόσμου. Μέσω της εκπαίδευσης, της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης, η ActionAid φέρνει οριστικές αλλαγές στις ζωές των πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Συνεργάζεται στενά με τοπικές οργανώσεις, δουλεύει με ολόκληρες κοινότητες και ασκεί πίεση σε φορείς και κυβερνήσεις για να καταπολεμήσει τις πολιτικές και τις πρακτικές που διαιωνίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Mια πρωτοβουλία των:

 

Με την υποστήριξη των: