fbpx
Tι είναι οι Σχολές Υποψήφιων – Μελλοντικών Γονέων; Ποιοι είναι οι στόχοι τους, και σε ποιους απευθύνονται;

Tι είναι οι Σχολές Υποψήφιων – Μελλοντικών Γονέων; Ποιοι είναι οι στόχοι τους, και σε ποιους απευθύνονται;

Δημοσιευμένο από ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Κατηγορία: Ανακοινώσεις, Νέα, Ετικέτες: , ,

Tι είναι οι Σχολές Υποψήφιων – Μελλοντικών Γονέων; Ποιοι είναι οι στόχοι τους, και σε ποιους απευθύνονται;

Oι Σχολές Υποψήφιων – Μελλοντικών γονέων είναι πρωταρχικώς ομάδες πρόληψης, αλλά επίσης ομάδες πληροφόρησης και στοχασμού των υποψήφιων γονέων. Στις ομάδες αυτές οι μελλοντικοί γονείς πληροφορούνται από τον ειδικό συντονιστή για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τον επικείμενο ρόλο τους και φυσικά, μοιράζονται τις ιδέες και τις απόψεις τους με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες σχολών μελλοντικών-υποψήφιων γονέων είναι ομάδες συμβουλευτικής και όχι ψυχοθεραπείας. Πρόκειται για ομάδες συνάντησης και επικοινωνίας που βασικό σκοπό έχουν : α) τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας β) την εκπαίδευση του υποψήφιου γονέα σε νέες δεξιότητες που βοηθούν στην προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα και γ) τη διαφύλαξη και την προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού και την παροχή του κατάλληλου πλαισίου για τη θετική του εξέλιξη.

Για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω χρειάζονται βασικές γνώσεις, οι οποίες προσφέρονται στους υποψήφιους γονείς, αλλά κυρίως η εξατομίκευση, που πηγάζει από τη συνειδητοποίηση ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και του αξίζει ιδιαίτερη και ξεχωριστή αντιμετώπιση, η οποία διαφοροποιείται επίσης ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο.

Οι ομάδες σχολών υποψήφιων – μελλοντικών γονέων απευθύνονται σε :

  • Ζευγάρια που  σκέπτονται να αναλάβουν τον γονικό ρόλο.
  • Μητέρες εκτός γάμου που επιθυμούν  να αποκτήσουν παιδί.
  • Σε ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν.
  • Σε ζευγάρια που σκέπτονται να μπουν στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης .
  • Σε ανθρώπους που μπορεί να μπουν στον ρόλο του γονέα επειδή ο σύντροφος τους έχει ήδη παιδιά.
  • Σε ζευγάρια που διανύουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης (τα ζευγάρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κατατάσσονται στις σχολές γονέων στην ηλικιακή αμάδα 0-6).

Ο ερχομός ενός μωρού στους περισσότερους από εμάς προκαλεί αρχικά πολύ έντονη χαρά -κυρίως όταν πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή- δεν παύει όμως να αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή η οποία –όπως όλες οι αλλαγές- συνδέεται με λίγο ή πολύ φόβο και άγχος. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, κανείς δεν έχει γεννηθεί έτοιμος να γίνει γονιός, ούτε υπάρχει κάποιου είδους πιστοποίηση για την ανάληψη αυτού του τόσο μοναδικού, αλλά συνάμα τόσο δύσκολου ρόλου. Τα άγχη και οι φόβοι των υποψήφιων γονέων γεννούν πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν είτε με τον νέο τους ρόλο ως γονείς, είτε με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους ως σύντροφοι-σύζυγοι. Μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους υποψήφιους γονείς είναι ο θηλασμός, ο ύπνος του βρέφους, το κλάμα του μωρού και πώς αυτοί μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του, αλλά και πώς μπορεί να επιτευχθεί ασφαλής δεσμός με το βρέφος και φυσικά υπάρχουν άπειρα ερωτήματα και προβληματισμοί που αφορούν στην συζυγική σχέση, όπως η αποτελεσματική επικοινωνία με τον σύντροφο, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να αναλάβουν οι νέοι γονείς, αλλά και ο προβληματισμός για το αν θα υπάρξει κοινή θέση–στάση απέναντι στην ανατροφή του παιδιού. Όλα τα παραπάνω και φυσικά πολλά περισσότερα είναι θέματα που μπορούν να απασχολήσουν μια ομάδα σχολών υποψήφιων–μελλοντικών γονέων. Με οδηγούς την οριοθέτηση, την αποδοχή, την ενθάρρυνση, το διάλογο και την εμπιστοσύνη έρχεται η διαφοροποίηση/διαμόρφωση των γονέων αλλά και σαν άμεσος στόχος η ενημέρωση-πληροφόρησή τους για τις αναπτυξιακές και ψυχο-συναισθηματικές μεταβάσεις του βρέφους.

Ανάλογα με την ανταπόκριση των μελλοντικών–υποψήφιων γονέων μπορούν να διαμορφωθούν ομάδες 6 έως 10 ατόμων, ώστε να υπάρχει ισότιμος χώρος και χρόνος για όλους. Σε ατμόσφαιρα που σταθερά γίνεται φιλική, κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, να ακούσει αντίστοιχες θέσεις των άλλων μελών και τελικά να γίνει συζήτηση με τον συντονιστή. Η ακριβής θεματολογία προσδιορίζεται από τα μέλη της ομάδας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ερωτήσεις τους. Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται ή μια φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες και έχουν διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά. Η μέρα και η ώρα συνάντησης είναι σταθερή και προσδιορίζεται μετά από συνεννόηση με τα μέλη της ομάδας, ενώ συντονιστής–εκπαιδευτής είναι πάντα ένας ειδικός ψυχικής υγείας, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο συντονισμό ομάδων σχολών γονέων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ο οποίος αποτελεί Παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ομάδες υπάρχει ισότιμη αξιοποίηση των γνώσεων, των δυνατοτήτων και των απόψεων του συντονιστή και των υποψήφιων γονέων καθώς στις ομάδες σχολών γονέων και υποψήφιων γονέων πιστεύουμε πως οι ίδιοι οι γονείς είναι «ειδικοί» όσον αφορά το παιδί τους και γι’ αυτό συμμετέχουν ενεργά στην θέσπιση των στόχων.

Οι ομάδες των μελλοντικών γονέων βοηθούν στην ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα, είναι σημαντικές για το άτομο, το ζευγάρι, την οικογένεια, είναι σημαντικές για την κοινωνία.

 

Έλενα Κάντα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Εκπαιδεύτρια/Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων/Μελλοντικών Γονέων

του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων Παράρτημα της «Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων»